Zárak, zárbetétek, ajtózárak – szükséges-e a mindenkori karbantartás?

Mint minden eszköznek, alkatrésznek, működő elektronikának megvan a maga működési ideje, így az ajtózárak esetében is beszélhetünk elhasználódásról, anyagfáradásról vagy karbantartás hiányából eredő tönkremenetelről. Nem is gondolnánk, hogy egy kis karbantartással, kenéssel megelőzhetjük azt a problémát, hogy ne kelljen zárat cserélni, illetve hogy hosszabb időre ki tudjuk nyújtani az ajtózár működését a mindennapi használatban. Mielőtt azért nagy lendülettel nekiállnánk az olajozásnak és karbantartásnak, nézzük meg, hogy valójában miről is beszélünk, zárbetétről, szerkezetről vagy csak az ajtónak a tisztításáról, esetleges beállításáról.

Ha nem akarunk fizetni a zárszerelő szolgáltatásáért, azért tanácsot kérhetünk?

Mielőtt ostobaságot teszünk, illetve kárt okoznánk saját magunknak egy zár tisztítása, karbantartása során, kérdezzünk meg egy szakértőt, hogy mit ajánl, hova, mit kell kenni, mivel érdemes egy karbantartást elvégezni a hosszabb működés eléréséhez.

Ajtózárbetét karbantartása, kitisztítása házilag

A tisztánlátás érdekében az az ajtózárbetét, ahova bedugjuk a kulcsot kívülről és belülről, azaz elforgatjuk, amikor nyitjuk és zárjuk az ajtót. A jó minőségű ajtózárbetétek nem igényelnek karbantartást, hiszen gyárilag valamilyen kenőadalékkal el vannak látva. Az olcsóbb, úgynevezett közép- alsókategóriás zárbetéteket pedig vegyük ki az ajtó zárszerkezetből, először fújjuk ki valamilyen nagynyomású, sűrített kompresszoros levegővel, így eltávolodik belőle a kosz. Majd ezt követően grafitporral kenjük be a kulcsot, a kulcs-szárat és ezzel vigyük be a csapok közé a finomszemcsés port. Nem kell sokat használni belőle, csak úgy finoman, de rögtön érezhető lesz a változás a működés kapcsán.

Zárszerkezet kenése, olajozása, tisztítása és egyéb praktikák, amik jól jöhetnek

Az ajtózárszerkezet az az egység, ami a kulcs elfordítására kitolja a zárnyelveket, illetve működésbe hozza a többirányú rudazatokat. A biztonsági zárszerkezeteket vagy WD40 vagy pedig valamilyen vazelines kenőfolyadékkal szoktuk olajozni, átsugározni, ezzel jobb működést kapunk és megszüntetjük az akadást/szorulást.

Bejárati ajtó letakarítása, szigetelés ellenőrzése, zsanérok kenése, zsírozása

Helyszíni szerviz szolgáltatásunk szinte napi rendszerességgel találkozik olyan ajtókkal, amelyeken vastag por vagy szennyeződés található, ezeket érdemes letakarítani, eltávolítani, hiszen a por bejut a zárba, zárszerkezetbe és ez akadást, rossz, hibás működést eredményez. Ezt valamilyen vizes ronggyal el tudjuk távolítani és ezt követően mind a zárszerkezetet vagy a zsanér forgáspontjait érdemes WD40-nel, esetleg olajjal bekenni. Arra azért figyeljünk, hogy olyan zsiradékokat használjunk, amelyek nem gyűjtik magukba a port, szöszmöszt. A bejárati ajtók karbantartása esetén nézzük meg, hogy az ajtó gumi vagy ragasztott szigetelése nincs se felgyűrődve, nem akadályozza-e a záródást. Szükség esetén, cseréljük le és portalanítsuk az alatta lévő felületet, majd ragasszuk újra.

Mennyi az annyi, ha a karbantartást zárszerelő szakember végzi el?

Nem mindenki akar házilag barkácsolni, illetve foglalkozni az ajtózár olajozásával, az ajtó beállításával, illetve az ezzel járó feladatokkal, amelyekhez még akár szerszámok, illetve kenő-, adalékfolyadék is szükséges. Budapest területén egy sztenderd bejárati ajtó esetén 25.000-30.000 forintért végzünk el egy ajtóátnézést, amely körülbelül egy óra alatt megvan. Ilyenkor átnézzük a zárbetétet, ellenőrizzük a zárszerkezet működését, az ajtó záródását és ha szükséges, beállításokat végzünk, a kenési pontokat lezsírozzuk, ezáltal tökéletessé tesszük a mindennapi záráshoz szükséges folyamatot. Felmerül ilyenkor a kérdés, hogy milyen időközönként kell ezt elvégezni. Ha komolyabb probléma nem jelentkezik a mindennapi használatnál, és 2-3 évenként ellenőriztetjük az ajtózárakat, akár 15 éves működést is el lehet érni. Még egy előnye van, ha szakember bevonását igényeljük, mégpedig az, hogy laikusként mi nem értünk a biztonsági dolgokhoz, a szakember viszont a mindennapokban ezt csinálja, így tudja, melyik az a zár, ami jó, az elavultság esetén is tud újat javasolni nekünk a folyamatos biztonság érdekében.