Budapesti Cerutti záras biztonsági ajtó kilincs cseréje

Nagyon fontos a beépített rugós kilincs kicserélése, ha a zárat cseréltetik, mert a régi nehéz kilincs ugyanúgy tönkreteszi a tollas kulcsos zárat!

A múltra visszatekintve, a régi kilincsek, legyen bármilyen ajtóról is szó, vagy alumíniumból, vagy rézből készültek. Az alumínium kilincsek, címkék az évek alatt a sok használattól kikoptak, elvetemedtek, eltörtek, bemattultak. Ezzel ellentétben, a Viro ajtón lévő tömör rézkilincs csak eloxidálódott; illetve a kilincsben lévő rugó hiánya miatt a 10-15 évi használat már teljesen tönkretette már a trezorzár-szerkezetet.

Ezt bármelyik Viro/Cerutti ajtózárral rendelkező tulajdonos tapasztalhatja akkor, amikor már szinte alig tudja lenyomni az ajtókilincset. Ezt a jelenséget az produkálja, hogy az évek alatt több ezerszer kinyitott ajtózárnak a kilincsdió mechanikája berágódott, és már nem tudja visszahúzni rendesen a zárnyelvet, a kilincs lenyomására.

Mondhatnánk azt is, hogy szinte nem létezik olyan biztonsági ajtó, amelyeknél ez a jelenség nem áll fenn. Ám ilyenkor mindenképp a régi ajtókra gondolunk.

Ha nem tudja lenyomni az ajtókilincset, ezt a problémát semmilyen alkatrész cserével, rugó cserével nem lehet kiküszöbölni, hiszen a zárszerkezet egy része ment tönkre. Ilyenkor a teljes zárat ki kell cserélni. Akinek erre nincs kerete, azzal sajnos az fog történi, hogy egy idő után egyáltalán nem fog kinyílni az ajtó, majd ezután a zárcserénél sokkal komolyabb problémákkal fog szembesülni, mind anyagilag, mind idegileg.

A régi kopott és a beépített rugós új kilincs közötti különbség

Senki nem született zárszerelői tapasztalatokkal, mi sem. Az elmúlt 15 év tapasztalata alapján azonban különbséget tudunk tenni a tömör, nehéz rézkilincs és egy rozettás, beépített-rugós kilincs között. A laikus ember számára is megpróbáljuk ezt a dolgot érthetően most leírni.

A régi kilincs egy tömör kilincstengelyre van ráolvasztva. Ez magában, a külső belső kilincs és a kilincstengely, kb. 1-1,5 kg-ot nyom. Semmilyen rugó-erő nem tartja vissza, ami megkímélné a zárszerkezet kilincs mechanikáját. Tehát folyamatosan, éveken keresztül egy súlyt, terhet cipel, és így működik a zár.

Persze nem egy év alatt fog tönkremenni a zár a nehéz kilincstől, de azért jobb megelőzni a bajt és a zár élettartamát kitolni.

A beépített rugós kilincs anyaga szintén rézből van, viszont nem tömör, hanem üreges belsejű, tehát könnyebb. A kilincs belső és külső oldala egy fekete műanyag ágyon/lapon támaszkodik fel és a lap másik oldalán egy rugó van felfüggesztve, ami a kilincs lenyomása után visszahúzza a kilincset. Ezzel csökkenti a súrlódást. Arról már nem is beszélve, hogy sokkal szebb és esztétikusabb ez a kilincs, mint az elődje, a régi, ütött-kopott, oxidálódott rézkilincs.

Mi minden esetben javasoljuk a kilincs-cserét az ajtón, ha Viro vagy Cerutti zár kerül beszerelésre. Ez kb. 5 évvel tudja meghosszabbítani a zárszerkezet élettartamát.

Budapesti Cerutti zárszerviz garanciával

Amikor cégünk végzi a Cerutti/Viro zárcserét, mi mindig megemlítjük, hogy érdemes lenne a régi kopott, nehéz, csúnya, rugó nélküli kilincset is kicserélni, egy újabb fajta, beépített rugóval rendelkező kilincsre. Ez a kilincs a benne lévő rugóval meghosszabbítja a zár élettartamát. Hogy miért? Azért, mert, ahogy az a képen is jól látszódik, egy beépített rugó van a kilincs belső részében elhelyezve, így a kilincs lenyomásának hatására, ez a rugó tehermentesíti a zárszerkezet kilincsdiójának a rugóját, ami által az kevésbé kopik. Így hosszabb életű lesz a zár.

Persze itt meg kell jegyeznünk, hogy a zárnak szakszerűen kell lennie beépítve, kicserélve, az semmilyen körülmények között újonnan nem akadhat, nem szorulhat. Ha mégis ezek a problémák megvannak, akkor nem jól lett a zár beszerelve.

Az új kilincs esztétikailag is sokkal szebb, mint az elődje, és igazából olyan sok plusz költségbe nem kerül.

Külön kilincset nem árulunk, viszont zárcserekor a kilincs-cserét mindenképpen javasoljuk, hogy a következő 10 évben ne legyen probléma sem a zárral, sem a kilinccsel. Ha a Viro/Cerutti zárak cseréjekor nem történik semmilyen kilincs csere, az sem probléma, de számítani kell rá, hogy 2 év eltelte után ugyanez a probléma fog fellépni, és akkor lehet újra a teljes szerkezetet kicserélni.

Ha zárcserére van szüksége, vagy a fent felsorolt problémák bármelyike van a kilinccsel hívja lenti telefonszámunkat, mely nonstop elérhető:

06-30-408-8914

Cerutti ajtókilincs csere
Cerutti ajtókilincs csere
Cerutti ajtókilincs csere