Miért és mennyire fontos a pontos méretezés a zárbetét kiválasztása során?

Itt két különböző dolgot választunk ketté, az egyik hosszú, a másik rövid. Egy zárbetét, ha hosszabb a zárcímeknél, akár kívül, akár belül, lehetőséget ad, azaz támadási felületet biztosít a betörőnek. Amennyiben viszont rövidebb, mert rosszat vettünk, elkaptuk a dolgot, a beszerelés után azzal szembesülünk, hogy a kulcs, amelyet a zárba helyeznénk, hogy működtesse a szerkezetet, nem éri el a hengert, azaz nem lehet használni. Mindkét probléma igen fontos, átbeszélésre való téma, ezért ne menjenek a fejük után, kérjék ki a szakértő véleményét! A legbiztosabb azonban az, ha rábízzák az ajtózárcsere komplett lebonyolítását a zárszerelő szakemberre.

Ettől függetlenül, természetesen eláruljuk a titkot, hogy a zárbetét mérését a rögzítő furat közepétől jobbra, illetve balra kell mérni, azaz az A és B oldalt kapjuk meg így. Rácsok esetében alapméretre van szükség, azaz 30/30 mm méretre, de például műanyag ajtók esetében, inkább aszimmetrikus méretek fordulnak elő, ilyen pl. a 40/45, az 50/40 vagy a 60/35 mm méret. Akinek ez kínai, ne fogjon hozzá véletlenül sem, hívjon minket!

Mit nyernek azzal, ha nem bajlódnak a zárcserével, hanem inkább zárszerelőt bíznak meg ennek a lebonyolításával?

Rengeteg időt, fejfájást, bosszankodást lehet elkerülni, hiszen a mai bejárati ajtók esetében nem egyszerű a zár kicserélése. A gyártók gondoskodnak a pontos összeszerelésről és minél jobban igyekeznek elrejteni azokat a dolgokat, amelyek esztétikailag elrontják az ajtót. Ezért is olyan bonyolult kicserélni egy biztonsági ajtón a zárbetétet vagy a szerkezetet. Illetve, nem utolsósorban garanciát, azaz egy év teljes jótállást kapnak azzal szemben, ha maguknak vásárolják meg a zárbetétet és szerelik be saját kezűleg. Sokan azt gondolják, hogy egy zár kicserélése bárki számára azonnal kivitelezhető, de miután szétszedték az ajtót, megy a fejvakarás, hiszen nem egy sztenderd zárról van általában szó. Persze legtöbbször ilyenkor már este vagy hétvége van, sehol nem lehet még hasonlót sem vásárolni, a barkácsáruházak ilyet nem árulnak, a szaküzletek meg hétfőtől péntekig vannak csak általában nyitva.

Kínai ajtó zárcseréje, a folyamat közötti probléma, amiért nem szabad nekiállni házilag

A kínai zárbetétek legnagyobb problémája, hogy nem biztonságos a működése, megkérdőjelezhető, illetve a méretét és a belső szerkezetét tekintve is kisebb, másabb, mint az európai, német, olasz, spanyol vagy akár izraeli zárbetét. Ezért a legtöbb esetnél, amikor HiSec vagy Secdoors, Terrasec ajtóban cserélünk zárbetétet, hiába szereljük be a régi helyére, nekünk sem fog működni először. Nem beszélve arról, hogy nem megy bele a kínai zárszerkezet nyílásába az izraeli zárbetét, na nem azért, mert nem jó bele, hanem mert kisebb a nyílása a kínainak, azaz kínai méretre van tervezve. Persze megvannak a speciális fogások, illetve a rutin, így tudjuk, milyen átalakítást, igazítást kell végezni ahhoz, hogy az ún. körte formába könnyedén belemenjen az új zárbetét a csere alkalmával.

Kínai ajtó zárbetétcsere nálunk Budapest területén pl. egy izraeli típussal, méret függvényében, 38.000-44.000 forint között rendelhető meg. Sokszor halljuk azt, hogy ennyi pénzt nem fizetünk, majd ezt mi megcsináljuk magunk. Aztán amikor megvásárolták a tizennégyezer forintos betétet és az nem megy bele a kínai szerkezetbe, akkor megy a fejvakarás, a szentségelés és követelik az ingyenes szaktanácsadást tőlünk. Na, ez nem így működik! Mi tiszteletben tartjuk az ügyfelek gondolkodását, hogy spórolni akarnak, de ne rajtunk és ha nem megy, mert egyértelműen nem tudják megcsinálni önmaguknak, ne velünk akarják ingyen ezt megoldani! A szaktanácsadás díjköteles mindenhol!

Melyik kínai ajtókra szerelhető fel a világító Hisec ajtókilincs, ha letörik a régi?

Általában mi egyfajta erősített kínai kilincset szerelünk fel az összes típusú kínai ajtóra, ezen belül jobbos és balos kivitelben. Van, ahol egy az egyben a helyére illeszkedik és még törésvédő rozettát se kell cserélni, de sajnos akad olyan távol keleti ajtó is, ahol ez a művelet akár egy órát is igénybe vesz, mert semmi nem passzol. Hozzá kell igazítani az új kilincsgarnitúrához az egészet. Budapest területén 34.000 forintért vállaljuk a letört vagy rugótört kilincs pótlását, külső-belső egységgel együtt, kiszállási díj nélkül, egy év garanciával, Budapest összes kerületében.

Miért törik le mindig a kilincs? – ezt minden nap halljuk a megrendelés

Pontos választ erre így nem lehet adni, hiszen minden eset más és más. Valakinél egy hónappal a beszerelés után törik le a kilincs, valakinek 5 év után. A legtöbb esetnél csak a rugó törik el benne, és mert kínai termékről beszélünk, bármi előfordulhat. Az biztos, hogy alapvető probléma a minőség hiánya, ezért törnek le ilyen sűrűn ezek az úgynevezett világító kilincsek. De a törés számlájára írhatjuk a rosszul beépített ajtót, a rosszul felszerelt kilincset is.

Hogyan lehet felszerelni egy kínai ajtókilincset rosszul?

Munkáink során rengeteg olyan rosszul felszerelt kilinccsel találkoztunk, amelyeket házilag kiviteleztek a spórolás miatt. Ennek persze előbb vagy utóbb meglett a böjtje, hiszen egy erősen meghúzott belső, alsó vagy felső csavar átalakíthatja a kilincset, így a külső része szó szerint egy az egyben a kézben marad. Ennek az ellenkezője is jelen van, hogy gyengén, azaz lötyögősre sikeredett felszerelt kilincs, ami szintén töréshez vezet, mivel az egész garnitúra jobbra-balra mozog, nem tartja fixen a működés közben, így egy idő után eltörhet a fellazult, nem szakszerűen rögzített kilincs kívül vagy belül. Érdemes tehát szakemberrel elvégeztetni ezt a kínai kilincs-csere műveletet, kérjen ajánlatot a komplett szerelésre, kivitelezésre, időponttal egybekötve!