Mul-T-Lock, Superlock bejárati ajtók zárcseréje, szervizelése

Izraelben készültek azok a bejárati ajtók, amelyekben zárat cserélünk, vagy a Superlock vagy a Rav-Bariach közreműködésével. Mindkét gyár óriási múlttal és kapacitással rendelkezik a mai napig is. Sajnos hazánkba nem igazán kerülnek beszerelésre ezek a jó ajtók, mivel a magyar projektek mire odajutnak, vagy elfogy a pénz vagy ellopják, így marad a kínai ajtó, mint végső megoldás. Ezzel egyre sűrűbben találkozunk, hogy pl. eladnak egy közel 100 milliós ingatlant, egy 40 ezer forintos kínai vacak ajtóval, az izraeli jó minőség és biztonság helyett. Egyszóvak ezeket az ajtókat már nem importálja senki Magyarországra.

Zárcsere izraeli ajtóban

Mi is csak azokban az izraeli bejárati ajtókban cserélünk zárbetétet, zárszerkezetet, amiket annak idején beszerelt az építtető. Az izraeli ajtókban 3 irányú zárszerkezet van, ami lehet Mul-T-Lock vagy Superlock, de a régiek közül találkozunk még Hosem típussal is. Ezek a szerkezetek 15-20 évig hibátlanul működnek, a legtöbben elég egy betétet cserélni, mert akadozik a zár, nehezen megy a kulcs vagy csak új lett a tulajdonos, aki ki szeretné cseréltetni a zárat biztonsági okok miatt.

Az izraeli zárbetétek sajátossága a fogaskerekes meghajtás. Ezeknél az ajtóknál, ha más zárat teszünk bele, nem jön ki a kulcs a zárból, mert olyan kicsi a holtjátéka. Erre érdemes odafigyelni, mert többször találkoztunk olyan szituációval, hogy a webáruházak hirdették, hogy fogaskerekes zárbetét akár házilag is beszerelhető, aztán mégsem sikerült berakni, ezt mi előre megmondjuk. Nem véletlenül találták ezt ki az izraeliek a saját ajtójuk és zárjuk védelmében. Az izraeli zárbetétek (Superlock, Mul-T-Lock vagy RB), ha fel vannak szerelve fogaskerékkel és üresen a kézben megtekerjük a kulcsot jobbra és balra van egy 1 cm-es üres járata. Ez azért van, mert a zárszerkezetnek túlszalajtása van a többirányú mozgás miatt és így a holtjáték kiküszöböli magát, és kijön a kulcs bármilyen állapotban nyitás és zárás után.

Fogaskerekes RB zárbetét csere

A fogaskerekes zárbetétek cseréje során mi védett profilú kulcsokat alkalmazunk, ami annyit jelent, hogy a kódkártya – amin a kulcsnak a lyukasztási kódja van feltüntetve, ami a vágási mélységet határozza meg -, szükséges a másoláshoz. Ezen túlmenően, csak azok az üzletek tudják lemásolni a kulcsokat, akiknek erre jogosultságuk van a magyarországi forgalmazótól, azaz tőlünk.

A zárcsere során beszélhetünk zárszerkezet cseréről, aminek oka főként meghibásodás, elhasználódás lehet. A 15-20 év kiváló teljesítmény, pláne azoknál az ajtóknál, ahol naponta 10-20x nyitották, zárták az ajtót. A zárbetétet pedig új tulajdonosnak, elhagyott kulcsok esetén szoktuk kicserélni.

Az izraeli zárakhoz -típus függvényében- 3 vagy 5 db kulcsot csomagol a gyártó plusz a kódkártyát. Mi a Keylocx típust javasoljuk ügyfeleinknek, amihez 5 db kulcs tartozik, így sokszor nem kell plusz kulcsokért rohangálni. Ha szükséges mégis plusz kulcs, két másoló partnerünket ajánljuk, Budapest két különböző kerületében. A kulcsmásolás részleteit a kulcsmásolókkal kell egyeztetni, mi ebben nem vagyunk járatosak, mi nyitunk, zárunk, cserélünk a helyszínen.