Műanyag ajtóba zárbetét csere a betörés megelőzésére

A műanyag ajtó szép, esztétikus, jó hangszigeteléssel rendelkezik, de valójában biztonságos-e? Ebben a világban nem fektetünk elég figyelmet e fontos kérdésre és átsiklunk felette, megfeledkezve arról, hogy az ajtóban a zárbetét kikopott, elavult, netán akad. A zártörésre specializálódott betörők már olyan eszközöket használnak, melyekkel vajmi könnyedséggel nyithatók a gyenge betétek, így egyszerűen bejutnak a lakásba.

A mai betörők már nem buták, látják a zárbetét formáján és kulcsnyílásán, hogy érdemes-e nekiállni, vagy egy másikat kell kiszemelni. Ezért is tanácsos és ajánlott követni a biztonsági trendeket és kikérni egy zárszerelő szakember véleményét, hogy milyen zárat cseréltessünk. Izraelről mindenkinek a háborúzás jut eszébe, ezért is fektetnek óriási hangsúlyt a biztonsági vagy védelmi kérdésekre. Szerződésben állunk az izraeli RB zárgyártóval, mi csakis az ő termékeit szereljük! Az RB zárbetét család bármely terméke kiváló választás a műanyag ajtóba, ráadásul a megfizethető kategóriába tartozik. Az RB LOCXIS egy Mabisz 6-os csúcskategória, ennek a költsége -helyszíni szereléssel- 46.000 Ft-ba kerül, vagy pedig a Mabisz 5 besorolású fúrás-, törés- és másolásvédett RB Keylocx zárcilinder. Itt már 32.000 Ft-tól biztonságban érezheti magát az egész család. Belülre lehet kérni kényelmi funkcióként tekerőgombot vagy vészfunkciós záródást is. Mindkét esetben az ajtó kívülről nyitható kulccsal, ha az belülről zárva van. Praktikus idősebb embereknek és kisgyerekes családoknak.

Miért kell a műanyag ajtót időben beállítani?

A műanyag ajtók fő problémája, pláne az újonnan beépítetteké, hogy egy idő után (egy éven belül) elkezd megereszkedni és napról napra egyre feszesebben, szorosabban záródik. Ilyenkor összeér az ajtótokon lévő ellendarab-fogadó az ajtólappal, súrlódik, akad, szorul és a szerkezet egyre nagyobb tehernek van kitéve, amit nem sokáig fog bírni. Eltörik benne a feszítőrugó, a sok emelgetéstől és rángatástól pedig beletörik a zárba a kulcs és az ajtó nem nyílik. Ezért kell a beállítás, hogy ezeket a problémákat megelőzzük, kiküszöböljük. A beállítást végző zárszerelő szakember egy egyszeri munkadíjjal és kb. egy órai munkával elvégzi ezt a feladatot. Ha időben szólnak, a műanyag ajtó zárbetétjének, zárszerkezetének, kilincsének akár 8 évre is kitolható a működése, így nem kell évenként mindent kicserélni. A műanyag bejárati ajtó ugyanúgy éves karbantartás igényel, mint a cirkó, a gázboyler, amiben elalszik az őrláng, nem gyullad be, mely esetekben szintén szerelőhöz kell fordulni.

Milyen kilincset érdemes felszereltetni a régi helyére?

A régebbi kilincsek a nagy használatbavétel miatt színüket vesztették, de a nagyobb probléma inkább, hogy a sok fel- és le rángatástól lötyögőssé, lefelé lógóvá váltak. A kilincsekből van olyan, melyeknél rugó kíséri a mozgást a szerkezet működtetésekor, kímélve a zárban lévő dió körüli rugót. Sajnos többször előfordult már, hogy addig lett használva rossz kilinccsel a zártest, hogy hiába szereltünk fel új kilincset, ugyanúgy akadozott a működés. Így csak zárszerkezet cserével tudtuk tökéletessé tenni az ajtó működését.

Érdemesebb nem a legolcsóbb, webáruházas 2000-3000 forintos spiáter kilincset felszerelni, hanem a masszívabb címkéjű, erősebb markolatú, vastagabb anyagból készült változatot. Szervizautónkban csak ilyet tartunk, fehér és barna színben, ám ha szükséges, egyedi darabokat is beszerzünk az ügyfél számára.

Műanyag ajtóra milyen pót- vagy másodzár telepíthető?

Aki azt gondolja, hogy ha 5-6 zárat aggaszt az ajtajára akkor megnyugodhat, hozzá nem mennek be, az tévedésben van. Nem a zárak száma a fontos, hanem a zárak stabilitása, minősége, továbbá sokat nyom a latban az ajtón lévő zárak elhelyezkedése, a tartó/fogadó kengyelek masszív rögzítése. A műanyag ajtónál figyelembe kell venni, hogy az ajtó könnyű szerkezete miatt nagyon nehéz pl. túlsúlyos hevederzárakat felszerelni, ez nem is javasolt, mert a zár súlyánál fogva folyamatos terhelés alá teszi a zsanérokat, illetve a kilincsfelhúzós zárszerkezetet. Ha mégis ezt választja valaki, felszereljük neki, viszont számolni kell az évenként egyszeri ajtóbeállítással, ami térítésköteles.

A hevederzárak helyett inkább a nagyon biztonságos, extra erős, betörés ellen kiválóan alkalmazható olasz Potent rászegző pótzárat javasoljuk, maximum 8 cm-es ajtóvastagságig. Ezek egyirányba záródnak, a zárnyelv fogadóját főként az ajtó mellett lévő falba szoktuk kialakítani. A zárhoz 3 db gyári kulcs tartozik. A felszerekés költsége 56.000 Ft-tól elérhető. Választható kívül/belül kulcsos, vagy kívül kulcsos, belül tekerőgombos változatban.

Műanyag ajtóba zárbetét csere a betörés megelőzésére
Műanyag ajtóba zárbetét csere a betörés megelőzésére