Kínai ajtóra gomb vagy kilincs – melyik a jobb választás?

A legtöbb kínai HiSec, TerraSec, Secdoors ajtón a kívül-belül kilincses kilincsgarnitúra az elterjedt verzió. Ezek a világítós kilincsek az erőhatás miatt sorra törnek is le, pláne akkor, ha az ajtó szorul, rosszul van beépítve, rángatni, húzogatni kell azt minden nyitáskor és záráskor. Ez a probléma könnyen kiküszöbölhető, elkerülhető a fix gombos külső változattal. Budapest területén a kívülről fix gombos kilincs-szett csere már 28.000 Ft költségtől elérhető.

A fix gombos változat méretileg egy az egyben megegyezik a kilincses verzió méretével. Annyi a különbség, hogy kívülről nem lehet lefelé nyomni, az utolsó félfordulatot a kulccsal kell elvégezni, így nyílik majd ki az ajtó. Ha valaki ezt válassza, jó döntést hoz, viszont a beépített led a gombban nem található meg, ettől meg kell válni.

Mi az előnye a jobb és drágább zárbetéteknek?

Egyértelmű, hogy a jobb zárbetétek többet tudnak, mint az olcsó kínai vackok. Emellett a biztonságos működésük is jóval hosszabb időre kitolható. A kínai zárbetétek 2-es, 3-as besorolást kapnak a Mabisztól, míg az izraeli zárcilinderek 5-öst és 6-ost. Az osztályzás a zárbetétek biztonsági szintjére vonatkozik, minél magasabb a fokozat (a 6-os a legmagasabb), annál magasabb a zárbetét védelmi szintje, azaz annál magasabb fokozatú és többfajta védelemmel rendelkezik. A magasabb védelem pedig egyértelműen jobban ellenáll a betörési technikáknak.

A biztonság és a minőség itt azért igen látványos, még a hozzá nem értő embernek is, ha kézbe veszi a zárbetéteket, kulcsokat. A kínai kulcsokat mindenhol le lehet másolni, ezzel szemben a kódkártyás zárbetéteket csakis bizonyos helyeken, kizárólag a kártya felmutatásával. A kulcs ilyenkor nem is szükséges a következő másolat előállításához, mert nem kulcsról kulcsra történik a másolás, hanem eredeti gyári kulcsra történik a kódok alapján a kulcsvágás. Így még egy teljes értékű eredeti kulcsot kapunk, szemben a hagyományos másolattal.

Kínai terméket csak olyanból szabad venni, mint pl. strandpapucs, ami ha elszakad ősszel, akkor kidobható, de egy lakásvédelemnél nem szabad egyáltalán kockázatot vállalni. Egy feldúlt otthon borzasztó látvány, ami egy 32.000 Ft minőségi zárbetét beszerelésével kiküszöbölhető. Ennyi pénzért nem is szabad kockáztatni! Egy okostelefon, óra, laptop vagy az elől lévő ékszerek, esetleg készpénz elvitele többszázezres nagyságrendre rúghat. Mindemellett elenyésző a zárbetét cserére pár tízezret rászánni!

Mi a hátránya és veszélye a gyári kínai zárbetéteknek?

A legtöbb hátrány a zárbetétek vonatkozásában az, hogy betörnek a lakásba. Ez annyit jelent, hogy minden erőfeszítés nélkül, a betörő vajmi könnyedséggel, hangtalanul, nyomtalanul nyitja ki a távol-keleti ajtózárat, ajtózárbetétet. Ilyenkor szokták megkérdezni az ügyfeleink, hogyan lehet, hogy egy sok ponton záródó ajtónál ilyen előfordul. A válasz egyszerű: nem tették bele azokat a biztonsági alkatrészeket a betétekbe, melyeket azok a gyártók beletesznek, amelyek drágább, de működésileg és biztonságilag magasabb szinten lévő zárbetétek gyártanak. A zárbetét biztonsága nem függ attól, hogy piros vagy fekete a műanyag borítás a kulcsfejen, sem attól, hogy mintázat, ciráda van a kulcsokon, hanem a zárbetét belső tulajdonságai határozzák meg a biztonsági tényezőt. Ilyen pl. az interaktív vagy úszó csaprendszer, az acélhidas merevített törésvédelem, illetve az olyan csapkiosztás vagy kulcsprofil, ami megakadályozza a betörőnek a behatolása útját. Az izraeli betétek pedig ilyenek. Lépjen Ön is mielőbb, hogy betörők előtt járjon, ne pedig siránkozni kelljen a betörés után!

Kínai ajtóra gomb vagy kilincs – melyik a jobb választás?
Kínai ajtóra gomb vagy kilincs – melyik a jobb választás?