Mitől deformálódhat el az ajtózár kulcs, szükséges-e a zárcsere?

Általában a masszívabb, ún. biztonsági tollas kulcsok nem deformálódnak el, itt inkább a fogak hajolnak el vagy törnek le.  Főként a lapos kulcsok sérülnek könnyedén, illetve a régebbi bejárati ajtók zárjainak a kulcsai. A tollas kulcsok tömör anyagból készülnek, ahogyan már az újabb, drágább zárbetétek kulcsai is. Ezek mind puha fémből készülnek, de rendkívül jól bírják a rendszeres használatot.  Ha a kulcs- és a zárcsere kérdését rövidre akarjuk zárni, ráadásul olcsón, akkor lehet belefutni kínai, silány minőségű anyagokba. A legtöbb problémás kulcsnál messziről árulkodnak a jelek, hogy a kulcsot hogyan használta a tulajdonosa. Persze lehet mentegetőzni, hogy vigyázott, de ha olyan a kulcs szára mint a kérdőjel, a fogazata meg mint a 100 éves emberé, az mind-mind arra utal, hogy nem figyeltek oda eléggé az épségére.

Szervizes tapasztalataink arra utalnak, hogy ha 3 kulcsból 2 legalább olyan állapotban van, ami előbb vagy utóbb a zár tönkremeneteléhez fog vezetni, akkor ajánlott az ajtózárcserén elgondolkodni, mert gazdaságosabb és üzembiztosabb úgy a kulcshasználat.

Hogyan védekezhetünk, mit tehetünk a deformálás és a törés ellen?

Mindig fontos odafigyelni az ajtózárhoz tartozó kulcsokra. Ha nem vagyunk elég körültekintőek, akkor az eldeformálódott, megrepedezett, agyonhasznált kulcs könnyen a zárba szorulhat, rossz esetben bele is törhet. Ez végül pedig a teljes zár kicserélésének a szükségességéhez vezet. Sokan próbálkoznak pótkulcs készítésével, amivel úgy gondolják, megelőzhetik a bajt, de egy kopott, elhasznált kulcsról nem szabad másolatot készíttetni! Erre egy jó kulcsmásoló szakember fel is hívja a vásárló figyelmét. Így tehát nem marad más hátra, mint a zárcsere.

A megelőzés szempontjából érdemes végiggondolni az alternatívákat, hogy egy jobb vagy masszívabb drágább zárat alkalmazzunk. Rendszeresen ellenőrizni kell a kulcsok állapotát, hogy nincs-e elhajolt fog, letört darab, amely problémák szemmel láthatóak, illetve a deformálódott kulcs is ellenőrizhető. Le kell tenni az asztalra és ha nem fekszik rajta egyenesen, a kulcsot nem szabad használni! Elő kell venni egy tartalék kulcsot, és azt használni ezután. Amennyiben nem elegendő a család számára a kulcsok darabszáma, inkább gondolkozzanak el a zárbetét cserén, új, erősebb, hosszabb életű kulcsokkal.

Igenis sokat lehet tenni a kulcsok állapotának a védelme érdekében. Pl. ha a táskában külön zsebbe kerül, vagy ha figyelünk, hogy ne essen le, ne sérüljön meg, és nem szabad velük kinyitni tárgyakat, sörnyitónak használni őket sem jó ötlet.

Miért érdemes másolásvédett zárbetétet cseréltetni a lakásajtóba?

Manapság egyre többen vásárolnak, akár befektetés céljából, akár saját maguknak új ingatlant. Minden esetben érdemes olyan zárbetétet és a hozzá tartozó másolásvédett kulcsokat szereltetni, ami már egy magasabb, biztonságosabb szinten védi az ingatlant. A másolásvédett zárbetétek előnye, hogy nem tudják szabadon, könnyedén, bárhol lemásolni ezeket a típusú kulcsokat, mert a gyártó valamilyen védelemhez kötötte a kulcsok sokszorosítását. Itt mindig szükséges a védőkártya alkalmazása. Ennek hiányában még a zár tulajdonosa sem tud pótkulcsokat készíttetni.

Érdemes a zárbetéthez tartozó kódkártyát széfben vagy más védett helyen tartani, ahol illetéktelenek nem tudnak hozzáférni. A másolásvédett zárbetétek a tulajdonost védik. Ez a kategória már egy drága, minőségi kivitel. Mindennemű védelemmel el van látva a betét, amire szükség van a biztonságtechnika területén. Többek között ilyen a kulcsban lévő interaktív, mozgó csap, a törés elleni védelem, a zárkihúzás megakadályozása, de ami a legfontosabb, a zárbetét belső szerkezeti felépítése, azaz a csaprendszer osztása, ha lehet, duplasoros legyen. Az izraeli zárbetétek alkalmazásakor nem lehet melléfogni, mi évek óta szereljük már ügyfeleinknek. Szinte bármilyen bejárati ajtóba alkalmazhatók, pl. HiSec kínai ajtóba, műanyag felhúzókilincses ajtóba, egyéb fém-, fa-, garázs- és tárolóajtók esetében is.