Kétkilincses biztonsági ajtó zárcseréje

A mai napig találkozunk még dupla kilinccsel ellátott úgynevezett Simon-típusú bejárati ajtókkal. Amikor először megláttuk ezt annak idején, nem is értettük, miért szereltek rá két kilincset. Aztán a szétszedés után kiderült, hogy van a kilincses rész, illetve van egy mechanikai rész. Ahhoz, hogy ebbe zárat, zárbetétet vagy kulcsot cseréljünk, az ajtót atomjaira kell bontani. Természetesen tudunk benne egy jó minőségű, izraeli zárbetétet cserélni, illetve a régi, már nem gyártott Elzett 4000 zár helyére, egy teljesen új konstrukciót szerelünk be, emelve ezzel az ajtó biztonsági fokozatát.

Az ajtó – illetve fémszerkezetű, a belső lap pedig furnérlemez borítással van ellátva. Szigetelést nem nagyon szereltek az ajtótok köré, így itt a hiányosságokat azért lehet érezni. 20 évvel ezelőtt pedig örültek, ha biztonsági ajtót tudtak gyártani. A Simon bejárati ajtó egy jó biztonsági ajtónak számít, de azért a zárbetéteket, amit annak idején beszereltek, illetve a kiegészítő zárat nézessék meg szakemberrel, ha szükséges, cseréltessék ki őket másikra, így nyugodtan lehet majd használni a következő 15 évben is.

Simon-típusú bejárati ajtó kulcs- és zárcsere

Körülbelül 20-22 évvel ezelőtt kezdték el a kétkilincses Simon típusú bejárati ajtó gyártását és az ezt következő beszerelését. Annak idején ez nagyon jó ötletnek tűnt. A belső mechanikája elég összetett, és az akkori gondolkodásra jellemző, úgy mondhatni jó is. Ám az idő elteltével az ajtóra szerelt zárak, zárbetétek, szerkezetek meghibásodnak, cserére szorulnak, de ami a legfontosabb, hogy azoknak a záraknak, amiket annak idején beépítettek, a paramétereivel nem egyezik meg semelyik mai szabványméret. Ezért a zár kicseréléséhez némi-nemű átalakítás szükséges.

Persze a zárbetétet ki lehet benne cserélni modernebbre, korszerűbbre, de ha már szétszedjük az ajtót, érdemes a régi zárttestet is cserélni, hiszen az is megkopott a cilinderrel egyidejűleg. A Simon típusú bejárati ajtón általában egy kilincses zár van, ami a zárnyelv becsapódását végzi, továbbá van egy ún. zár-mechanika, amelynek a felhúzásával az ajtóba a reteszek több irányba tolódnak ki. Így az ajtó körbe van védve.

Ez egy nagyon jó találmány egyébként, ezt meg kell hagyni, ráadásul a gyártó úgy telekente anno zsírral az egész ajtót, hogy 100 évig fog működni. Itt amit inkább kiemelnénk, az a zárcsere fontossága, illetve a tényező, hogy ezt nem egyszerű elvégezni.

Kitaláltunk egy olyan alternatívát, amelyet a kétkilincses Simon-típusú ajtók esetében alkalmazunk, ez pedig egy elég magas biztonságú, kistestű Sab zárszerkezet. Ez a lamellás akasztású zár elég masszívan tudja védeni az ajtót, amin keresztül semmilyen manipulációs zárnyitással nem lehet betörést eszközölni.

Plusz olasz zár belülre a Simon típusú ajtóra

Ahhoz, hogy a Simon típusú bejárati ajtó erősebb biztonsággal rendelkezzen, szét kell szedni az ajtót, és egy olasz, tollas kulcsos zárat kell a régi 4000-es széria elé beszerelni. Ezután az összerakás következik. Amennyiben az ügyfél még komolyabb védelemben gondolkozik, akkor van egy szintén olasz gyártmányú, úgynevezett Potent rászegző másodzár, amelyet viszont az ajtón belülről szoktunk feltelepíteni. Ennek a zárnak az oldalából acélnyelv csúszik ki, amit a falba szoktunk beengedni, vagy ha nincs közvetlen fal, acélkengyelbe eresztjük. Erős csavarokkal rögzítjük a masszivitás érdekében és a feszegetés ellen. Az árainkról, továbbá a szerelés időpontjairól telefonszámunkon érdeklődhet.

Mindenféleképpen fényképes megkereséseket várunk e-mailben. A fotó készítése úgy történik, hogy az ügyfél több fényképet készít az ajtóról -főleg belülről-, illetve az ajtó jobb és bal oldalán lévő falszakaszról. Ezek a fényképek azért fontosak számunkra, hogy a helyszínre érkező kolléga tudja, milyen szerelési módot válasszon majd, amely a legbiztonságosabb lesz az ajtó megerősítésére, továbbá megfelelő árat tudjunk ajánlani a szerelési munkára.