Milyen eszközök, szerszámok, segédanyagok szükségesek a zárcseréhez, zárszereléshez?

Ez a blog nem azért készült, hogy feladjuk a munkánkat és hogy beiskolázzuk az embereket a zárszerelői szakmába, hanem próbálunk némi magyarázattal szolgálni az ügyfeleknek, hogy miért is kerül annyiba a szolgáltatás amennyibe, illetve miért szükséges a szakember tudása a házi barkácsolás helyett. Persze alapvető szerszámokkal, pl. csavarhúzó, kalapács, valamilyen fogó mindenki rendelkezik, de csak ezeknek a segítségével nem minden esetben lehet egy komolyabb biztonsági ajtó zárcsere műveletét végrehajtani.

Egy szakmailag elismert ajtózár-szerelő, aki 20 éve ebben a szakmában tevékenykedik, elég komoly felszereléssel, szaktudással, illetve a szervizautóban felhalmozott anyag készlettel kell, hogy rendelkezzen. A a mai világban sem idő, sem pénz nincs arra, hogy többször menjünk ki egy ügyfélhez, mert nincs nálunk olyan ajtózár, kilincs vagy esetleg zárbetét, amit egy meghibásodott ajtózár kinyitása után rögtön kéne a helyszínen kicserélni. Ez ma már nem engedhető meg. Régebben teljesen más volt, nem volt ennyire eldurvult a világ, a közbiztonság is jobb volt, nyitva maradhatott az ajtó akár egy hétig is, míg a Józsi bácsi a TMK-ból elhozott szerszámokkal és a Vasedényben megvásárolt zárakkal kiérkezett a helyszínre és kicserélte azt az ajtózárat, amit ma már nem is lehet kapni, mert már elavult konstrukciónak számít. Hasonló a szituáció a telefonok helyzetében is, nagyon kevés háztartásban van már jelen az úgynevezett vezetékes telefon, hiszen mindenki mobiltelefonnal járkál már a vécére is.

Mire való a csavarhúzó, miként segíti a munkánkat a mindennapokban a zárcserénél?

Ezt az egyszerű célszerszámot általában zárbetétek cseréjéhez használjuk, hiszen a zárbetét általában egyetlen egy darab rögzítőcsavarral van ellátva. Ennek a kitekerésével ki tudjuk húzni a zárat, majd az új behelyezése után ugyanezzel a mozdulattal rögzítjük. Ezen felül, ha nem jön ki a zárbetét, mert szorosra van illesztve, a csavarhúzót felhasználhatjuk még a kilincsek leszereléséhez a zárbetét könnyebb eltávolítása érdekében. A csavarhúzók esetében megkülönböztetünk csillag- illetve sima csavarhúzót, rövidet, hosszút, marokcsavarhúzót, illetve különböző cserélhető fejjel rendelkező torx vagy egyéb más csavar kitekerésére alkalmazható segédeszközt.

Fúró, maró, csiszoló, köszörülő, forgácsoló gépi szerszámok az ajtózár cseréhez elengedhetetlenek

Mindenki látja, hogy fejlődik a világ, nagyhátú tévét, vonalas telefont nem használunk már, mindenből a modernizációra törekszünk. Így mi sem dolgozunk már hosszabbítóval, sem régi, orosz fúrógépekkel, hanem akkumulátoros eszközöket használunk Makita, Bosch vagy egyéb más prémium kategóriás, márkás gépekkel. Zárszerelő tevékenységet nem is lehet ellátni minőségi szerszám hiányában, illetve ha emellé párosul még a szaktudás fontossága, illetve a megfizethető, biztonságos zárak, akkor egyértelmű, hogy mi vagyunk az ön zárszerelő szakemberei.

Ezeket az akkumulátoros kisgépeket az ajtózár kicserélésének utánaigazításához, furattágításához, zárbetétek nyitásához, meghibásodások, akadás, illetve kulcselvesztés miatt szoktuk használni. Cégünk csakis zár-témában tud segíteni, javítás, szerelés, lakatos munkával nem foglalkozunk, az egy másik szakma. A mai modern technológiának köszönhetően, az úgynevezett turbó, maró, csiszoló és forgácsolásra alkalmazható eszközök megkönnyítik a mi munkáinkat is, hiszen régebben csak fúrógép volt, az is áramos (zsinóros). Illetve a marógép helyett volt a reszelő, amit szinte már nem is ismernek a mai fiatalok.

Mivel is foglalkoznak a lakatosok? Azt gondolnánk, ugyanaz a szakma, pedig nem!

A lakatosok tulajdonképpen hegesztéssel, lakatolással, kapukészítéssel, ajtógyártással, biztonsági rácsok készítésével és beszerelésével foglalkozik. Persze a lakatos szakma többrétegű, hiszen van épületlakatos, karosszéria lakatos, csak az egyik vassal dolgozik, például lépcsőket készít, a másik autók karosszériáját cseréli, lemezzel dolgozik.

Azért, mert egy szakmán belül ugyanazokat az eszközöket, például hegesztőgépet, csiszológépet használnak, nem ugyanaz a művelet/feladat, nem ugyanaz a szakma, a kettő független egymástól. A mi szakmánk az ajtózárszerelés pedig nem az ajtószerkezettel, hanem a zárak egyes elemeivel, például zárbetét, zárszerkezet, kilincs, illetve egyéb díszítő kiegészítők, ilyen pl. a kilincstakaró címer foglalkozik. Persze egy jó lakatos ért a zárakhoz, a kapukhoz, kerítéshez, egyszóval mindenhez, csak ott van a kutya elásva, hogy mi gyorsszervizre vagyunk szakosodva, ami azt jelenti, hogy maximum 1-2 órán belüli munkavégzést tudunk biztosítani és már megyünk is tovább a következő címre. Ezzel ellentétben, egy ajtó beszerelése úgy kezdődik, hogy el kell menni a vasudvarra megvenni az anyagot, elszállítani, a műhelyben legyártani, lefektetni, faburkolattal ellátni, majd kivinni a helyszínre és beszerelni, ami egy ilyen ajtó esetében akár 3-4 napos munka is lehet.

Milyen munkáknál szükséges a zárszerelő helyett a lakatos, azaz aki hegeszt, köszörül, csiszol?

Sokszor szoktunk ajánlani magunk helyett lakatos kollégát, aki elvégzi azt a feladatot, amire nekünk sem időnk, sem kapacitásunk, illetve megfelelő szerszámozottságunk sincs. A teljesség igénye nélkül: ilyen például, amikor befeszítenek egy ajtót és az ajtókeret, vagy maga az ajtólap úgy megsérül, hogy mi azzal nem tudunk mit kezdeni. Ezeknél az eseteknél a lakatos szétvágja, a horpadt részt eltávolítja, majd behegeszt egy újabb fémet, majd lecsiszolja, esetleg lefesti. Próbálja az ajtót megmenteni. Ha ő már ott van és ezt elvégezte, akkor kicseréli a meghibásodott zárat is, ami a betörési próbálkozásnál megsérült. Szintén hegesztő-lakatosra van szükség, ha leült az ajtó és a zsanért arrébb kell hegeszteni, illetve, ha összeér a tok az ajtókerettel. Itt is komplett javítás szükséges, ami szintén nem a mi szakterületünk. Kertkapuk, nagy kapuk meghibásodásának javításához, pl. szétrohadt a zárdoboz, az elektromos fogadó kiszakadt, stb., de még számos olyan dolog van, amihez lakatos eszközök, szerszámok, tehát nagyobb eszköztár szükséges, mint a zárak gyors kicseréléséhez.