Mikor elég valójában csak az ajtózárbetétet cserélni?

Az ajtózárbetét cserére akkor van szükség, ha tulajdonképpen maga az egy- vagy többpontos zárszerkezet tökéletesen működik, csak a kulcsokat szeretnénk kicserélni, ami a zárbetéthez tartozik. Számos olyan probléma merülhet fel, amikor úgy kell a zárcserét elvégezni, hogy szakember bevonása szükséges. A teljesség igénye nélkül, ilyen pl. egy beletört kulcs a zárba, új ingatlanvásárláskor, bérlőváltás vagy kulcselhagyás esetén. Maga az ajtózárbetét cseréje egyáltalán nem egy bonyolult feladat, aki úgy gondolja, hogy nekiáll, lelke rajta, mi szakmai tanácsot ehhez nem adunk. Nem szeretnénk hibás információt adni, mert az egyén spórolni akar, netán félreérti, amit mondunk. Nagyon sok cikk és YouTube videó foglalkozik az ajtózárcsere témakörrel, de mi mégis azt mondjuk, hogy szakember bevonása a célszerű megoldás.

Vannak különböző fázisok, amiket nem biztos, hogy házilag végre tudunk hajtani. Ilyen többek között, amikor nem jön ki a zárbetét, tehát még csak le sem tudjuk méretezni, hogy milyen méretre lesz szükségünk. Illetve, ha nagy nehezen kiszedjük, az újat nem tudjuk visszatenni, ám ha mégis belemegy, nem fordítja a zárat. Ezek azok a lépések, amelyekkel nem számol senki, és ott állnak késő este a szétszedett ajtóval, zárral és nem lehet azt éjszakára bezárni. Tényleg kell ez?

Mi a teendő, amikor lötyög a kilincs a bejárati ajtón?

Ha mozog, lötyög, idegesítő a használata a kilincsnek, akkor egyértelmű, hogy rugótörésről vagy alkatrészkopásról beszélünk. Nem mindig kell óriási problémára gondolni, de ha nem kezeljük a problémát, akár cserével vagy javítással, az kihatással lehet az ajtózár működésére is. A zárszerkezet tökéletes, megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy a kilincs jól funkcionáljon, vízszintesen megálljon, ha elengedjük és visszaugorjon a helyére. Ha odafigyelünk azokra a jelekre, amelyek mutatják a problémát, mint például az erősebben lötyögő kilincs vagy a nem rendeltetésszerű működés, akkor a későbbiekben rengeteg problémától fogjuk megóvni saját magunkat.

A minimális mozgás megengedett, a bejárati ajtó kilincsénél ez egyáltalán nem okoz problémát, viszont ha nagyon lötyög, az zavaró is, csúnya is, hogy lóg lefele, lefittyedt állapotot mutat. Főként a Távol-Keletről származó kínai ajtóknál jellemző ez az állapot, de a régi tollas kulcsos Viro zárak esetében is ugyanez a kép, ha szemben állunk a két ajtóval. Sokan kérdezik, hogy miért lóg, mitől lötyög, hiszen még csak egy éves. A válasz egyszerű, a minőség hiánya, a nem rendeltetésszerű használat, illetve a túlterhelés is lehet a válasz. Kiemelnénk egy szituációt, amikor az ügyfél utólagos szigetelést ragasztott fel magának, ezért erősebben kellett meghúzni, azaz szó szerint rángatni kellett az ajtót a mindennapi használat során. Természetes, hogy valaminek engednie kell. A rugó törik el ilyenkor, vagy rosszabb esetben a kezünkben marad a kilincs külső- vagy belső fogantyú része.

Szükség van-e szerelőre a lötyögés elhárítására vagy mi is megcsinálhatjuk otthon?

Inkább az a jellemző, hogy a spórolási szempontokat nézve mindent saját magunknak akarunk megjavítani, megszerelni, érezzük magunkban a kihívást és a siker ízét. Ám a legtöbb esetben rossz kilincset veszünk, nem megy fel a régi helyére és általában ez hétvégére esik, amikor már nincs nyitva semmi. Ilyenkor jön a fejvakarás, gyorsan hívjunk egy szerelőt, de csak tanácsot kérjünk tőle, mert fizetni nem akarunk. Az ingyenes szolgáltatások a tudakozón keresztül érhetőek el. Mi zár- illetve kilincs-cseréből tartjuk el a vállalkozásunkat, szívesen segítünk, de csak a helyszínen, munkadíjjal, kiszállással egybekötve.

A gyakori használat során előfordul, hogy meglazulnak a csavarok és már csak az a kérdés, hogy mikor és meddig tartja egymást a két egység, mikor fog szétesni, mi az az idő, amikor a kezünkben marad. Persze vannak egyszerű szituációk, amikor csak két csavart kell meghúzni, amiatt lötyög az egész, de ez a ritkább eset. Ha figyelmen kívül hagyjuk a problémát, nyilván ideig-óráig húzhatjuk, csak előbb-utóbb töréshez, repedéshez vezethet és az éles alkatrész sérüléshez is vezethet. A lötyögő kilincs nem tűnik megoldhatatlan óriási problémának, de minden esetben a kilincs megjavítását, pontosabban annak a cseréjét bízzuk szakemberre! Mert ha valamilyen alkatrész kopásáról beszélünk, akkor azt saját magunk házilag nem fogjuk tudni megjavítani, megszerelni, akármennyire is szeretnénk megspórolni a szerelő díját.