Miként tudjuk növelni, fokozni egy műanyag bejárati ajtó biztonságát?

Számos olyan biztonságtechnikai megoldást tudunk kínálni a műanyag felhúzó-kilincses vagy kulcsvezérlésű bejárati ajtó esetén, amellyel megakadályozható, visszaszorítható a betörés. Sokan azt gondolják, hogy ha van egy többpontos műanyag bejárati ajtó, akkor az önmagában bőven elég, felhúzzák a kilincset, a záródás több ponton működik, így senki nem fog tudni bejutni a lakásba. Ez idáig rendben van, még akkor is, ha egy jó izraeli zárat szerelünk bele a vasalat meghajtásához. De vajon elég-e ez az otthonunk védelmére? Kérem szépen, a válasz egyértelmű, hogy nem.

A műanyag ajtó vázszerkezete lehet, hogy lemezből van és a kemény műanyag rá van fröccsöntve, de ettől függetlenül, a rugalmassága ugyanolyan, mint egy bármilyen más műanyagé, tehát tágul, vetemedik a meleg-hideg és az erőszak hatására. A meleg/hideg hatása évszakonként változik ugyebár, de ez maximum csak olyan problémát okozhat, hogy nehézkesebb a záródás, hiszen elmozdulnak a forgáspontok, változnak a kapcsolódási pontok. Ezen állítani, igazítani lehet, a megfelelő szakember bevonásával. De mi a helyzet vajon a betörési kísérlet esetén, ha erőszakos módszerrel állnak neki a tolvajok a műanyag ajtó befeszítésének? Erre a válasz valójában az, hogy semmi ellenállása nincs, mert a műanyag ajtó rugalmassága akár 5-7 mm is lehet. Egyszóval, ha egy feszítővasat az ajtótok és az ajtólap közé helyeznek és egy határozott, erős mozdulattal megnyomják, az ajtó már nyitva is van!

Számos olyan betörés utáni helyreállításon dolgoztunk műanyag ajtóknál, ahol ezt a módszert alkalmazták, hiszen gyors, halk és sikeres. Bármilyen vasalat lehet egy műanyag ajtóban, akár a legjobb, prémium kategóriás zárbetéttel, a befeszítés ellen csakis modern másodzárakkal (rászegző zárakkal), vagy a régebbi módi szerinti hevederzárral lehet védekezni.

Mennyire esztétikus az olasz Potent zár egy fehér műanyag bejárati ajtón?

Írásunk alatt egy nemrég felszerelt olasz rászegző zár látható, amely tényleg stabilan védi a műanyag ajtót a befeszítés ellen. Őszinték leszünk, esztétikailag egyáltalán nem odaillő (de semmilyen más zár sem az), ráadásul csak ebben a barnászöld színben érhető el, viszont tökéletes megoldás a betörés visszaszorítására.

Egyébként ezeket a zárakat át lehet festeni fehérre vagy bármilyen olyan színre, ami az ajtó belső borításához illik, ha valakinek annyira nem tetszene. Zárójelben még megjegyeznénk, hogy akinek nem top minőségű a lakása, háza, annak nem épp az ajtón lévő zár színe kelljen legyen a mérvadó.

A hevederzárakról szintúgy elmondható, hogy kicsi a színválaszték, max. barna és fehér. Ám 2023 van, a hevederzár ma már elavultnak, divatját múltnak és kőkorszakinak mondható. Elvégre senki nem jár már Ladával és Trabanttal, így van ez a zárak világában is. A legtöbb esetben ráadásul olyan közel van a fal pl. a zsanér felőli oldalon, hogyha egy hevederzárat oda feltesznek, az ajtót nem lehet kinyitni teljesen és minden egyes nyitáskor szó szerint nekiütődik a szerkezet a falnak. Ez rendkívül kényelmetlen, másrészt a fal sérül minden alkalommal és a zárnak sem tesz jót. Visszatérve a fentiekre a kérdés: ha zavarja a barnás szín, az nem zavarja, hogy a 20 nekiütődéskor (kb. 2 nap) leomlik a fal az előszobába?

Ezzel szemben az olasz Potent zár egyirányba záródik, nincsen súlya, ami folyamatosan lehúzná az ajtót, remekül véd a befeszítés ellen, speciális kulcsai vannak. Folyamatosan raktáron tartjuk őket, mivel egyre nő a betörések száma és szeretnénk annyival hozzájárulni az ügyfelek védelméhez, hogy egy munkanapon belül meg tudjuk védeni az ingatlant az illetéktelen behatolóktól.

Hevederzár kontra olasz Potent biztonsági zár - mitől jobb az egyik a másiknál?

Mind a hevederzár, mind az olasz Potent rászegző zár biztonságos, viszont a hevederzár legnagyobb hátránya maga a súlya, hiszen ez folyamatosan terheli a bejárati ajtót nyitáskor és záráskor. Ráadásul egy kicsit már elavult az összes Magyarországon készült hevederzár, hangosak, nem precíziós működéssel bírnak, és a gyári zárbetét is eléggé ósdi, régi típus, nem biztonságos. A forgalmazó/gyártó nem fejlesztett, ugyanaz a hevederzár, ami a 80-as, 90-es években volt jelen, pedig azóta micsoda fejlődésen ment át a világ! Ezen azért kicsit gondolkozzanak el!

Mi általában tízből kilenc alkalommal az olasz másodzárat szereljük, ez folyamatosan van raktáron. Sajnos a hevederzár forgalmazók forgalma eléggé visszaesett mára, így nem tudnak raktárkészletet tartani és őszintén, ki az, aki 3-4 hetet fog várni arra, hogy biztonságban tudja magát. A mi szervizünkben minden megtalálható, amivel előtérbe helyezhetjük az ajtó védelmét, az otthon biztonságát. A különböző vastagságú ajtókhoz, különböző vastagságú zárcsőrrel rendelkező másodzárakat tudunk telepíteni, 5-8 cm méretekben. Ezeknek a záraknak a komplett költsége, ajtó vastagság függvényében, 68.000 -74.000 forintig bezárólag elérhető, anyag, munkadíj, kiszállással, egy év garanciával együtt.

Miként tudjuk növelni, fokozni egy műanyag bejárati ajtó biztonságát?
Miként tudjuk növelni, fokozni egy műanyag bejárati ajtó biztonságát?