Hogyan lehet megspórolni a drága, közel százezer forintos Dierre ajtózár cseréjét?

Az olasz ajtózár cégek közül csak a Dierre és Cisa oldotta úgy meg a hárompontos, tollas kulcsos zárakat, hogy kulcselvesztés miatt, vagy másik kulcs megszerzése esetén nem kell szétbontani az ajtót, nem kell teljes zárat cserélni, elég ha ún. kódolást vagy zár-kulcstőkét cserélünk a szerkezetben. Nyilván ennek is van egy költsége, de mégsem annyi, mint a közel 100-110 ezer forintos teljes csere.

Ha számszerűsíteni kéne, akkor pl. egy tollas kulcsos, alsó vagy felső Dierre vagy Cisa zárprogramozás már 54.000 forinttól elérhető. A Dierre záraknál 3 darab, a Cisa záraknál pedig 5 darab kulcsot adunk át az ügyfeleknek, előttük kibontva őket a gyári csomagolásból. Természetesen ez az ún. zárprogramozás, zárkódolás vagy kulcstőke csere/kulcsprogramozás csak akkor kivitelezhető, ha a zár maga jól működik. Különben nem is vállaljuk el, csak a teljes szerkezet cseréjét. Üzembiztos működés esetén akár 5-10 ilyen kódolást is lehet végezni, hiszen mindig történhet valami a kulccsal, elhagyják, elveszítődik, új tulajdonos birtokába kerül az az ajtó és nem éri meg kockáztatni. Ilyenkor mihamarabb kulcsot kell cserélni és ezek a zárak pedig tudják azt a funkciót, hogy ne kelljen órákon keresztül egy ajtózár cserével bajlódni.

Egyébként ezeknek a nagytestű, olasz trezorzáraknak a cseréje elég hosszadalmas művelet, pláne akkor, ha normális munkavégzést akarunk elérni. Minden esetben szét kell szedni a belső borítást, leszedni a szigetelést, a rudakat lekötni, majd visszatenni, az új, hárompontos záron elvégezni a kódolást, a finomhangolást, a burkolatok visszaállítását, majd az esetleges zsanér-felemelését, és a zár tökéletes beillesztését az ajtókon lévő lyukakhoz igazítva. Egyszóval, házilag ne álljanak maguk neki, bízzák szakemberre! Mi éjjel-nappal várjuk hívásukat az olasz Dierre zárak cseréjével kapcsolatos problémával.

Miért nem érdemes a cilinder vezérlésű Dierre zárbetétek helyére olcsóbbat, másfajtát tenni?

Az olasz zárgyártó vállalat úgy találta ki ezt az egész technológiát, hogy az ajtózár szerkezethez igazították a zárbetétet. Mindkét szerkezetnek megvan a maga zárlökete. Nem mindegyik európai profilú zárbetét tudja azt a tökéletes forgást, illetve sebességet biztosítani, mint amit egy olasz zárbetét, ezzel tisztában kell lenni. Emiatt rengeteg probléma volt, mert az ügyfél a pénzspórolás érdekében kivette a minőségi Dierre New Power zárbetétet az ajtóból és egy Elzett cilindert rakott bele, de már ott előjöttek a problémák, hogy a kívül lévő a törésvédő pajzs és fúrásvédő rozetta miatt nem érte el a zárhengert a kulcs, illetve forgatógomb sem volt rajta, mint az eredeti New Power cilindernél. Arról már nem is beszélve, hogy egy 300.000 forintos bejárati ajtóba egy no-name zárbetétet beszerel(tet)ni elég nagy butaság, hiszen azért biztonsági az ajtó, hogy védje az otthont és ha ezt lebutítjuk egy kétezer forintos zárral, akkor semmit nem ér az egész rendszer!

Az ajtógyártó ezért oldotta meg úgy, hogy belülről kényelmi funkcióként egy tekerőgomb van felszerelve a zárbetét belső oldalára, kívül pedig egy olyan kulcsos megoldás van megalkotva, ami könnyen használható, könnyen forog, nem kell farigcsálni a zár kicserélésénél, illetve magát a zárat is védi egy úgynevezett törésvédő a rongálások ellen.

Mit tud az olasz New Power betét, ha már ennyibe kerül? Valójában megéri ezt beszereltetni?

A biztonságra mindig áldozni kell, aki ezt nem így gondolja, azoknak biztos szükségük van arra, hogy betörjenek a lakásukba, és maguk fizessék meg a tanulópénzt. De senki feje felett nem szeretnék pálcát törni, mi elmondjuk a véleményünket. Ha ránk hallgatnak, mi megyünk, kicseréljük a betétet és onnantól kezdve biztonságban érezhetik magukat. Az olasz Dierre New Power prémium kategóriás, acélhíddal rendelkező, törésvédett zárbetét. Precíziós belső kialakításának köszönhetően százszázalékos védelmet nyújt, annak ellenére, hogy a kulcsmásolási védelme sajnos már lejárt. Ettől függetlenül, a zárbetét magas minőségű, jól használható, kiváló biztonságot képvisel és megállja a helyét a bejárati ajtóban ha a védelemről van szó. Karbantartást nem igényel. A kulcsok használatával egyébként vigyázni kell, fontos, hogy ne essenek le, ne sérüljenek, mert így a zár élettartamát befolyásolhatják. Nyilván többe is kerül, mint egy sima bejárati ajtózárbetét kicserélése, de teljesen más kategóriát is nyújt (egyik a Suzuki, a Dierre pedig a Jaguar).

Döntsék el önök, hogy népi terméket akarnak-e kevés biztonsággal, vagy prémium kategóriát, 100 százalékos behatolás elleni védelemmel! Ezeknek a zárbetéteknek a komplett cseréje 76.000 forintba kerül, 5 kulcs, kódkártya, gyári csomagolás az ügyfél előtt kibontva, egy év garanciával. Éjjel-nappal állunk rendelkezésükre, kiszállási díjat nem számolunk fel!