Miért is kell valójában zárat cseréltetni egy bejárati ajtón?

A mai napig nagyon sok ember nem érti, hogy miért annyira fontos egy zárcsere egy ajtó esetében, pedig mindenki szeme előtt zajlik a változó világ, ahogy egyre több a betörés, a rosszindulatú ember, megszűnt a nyugalom, ami az elmúlt években volt körülöttünk. Pedig a hétköznapjainkban igencsak fontos szempont a régi típusú zárak cseréje, hiszen még mindig több ezer olyan bejárati ajtó van, ahol az eredeti, úgynevezett elavult, biztonságot már nem nyújtó zárak látják el a mindennapi záródást.

Elképzelhető, hogy nincs velük probléma és hibátlanul működnek, de az elavultságuk miatt a tolvajok, besurranó betörők könnyedén kinyitják ezeket a zárakat egy egyszerű, ún. zárfinomnyitási módszerrel. Ezért mondjuk mindenkinek azt, hogy haladjunk a korral! Ugyanúgy, mint a televíziók, telefonok vagy bármilyen híradástechnikai eszközök tekintetében, hogy a XXI. század igényeinek, elvárásainak megfeleljenek. A betörők a legtöbb olcsó zárat észrevétel nélkül ki tudják nyitni, így nincs semmi nyoma a behatolásnak, majd ha kell, poénból még vissza is zárják, ez nekik semeddig nem tart. Egy olcsó, egyszerű zár esetében a biztosító semmilyen összeget nem fizet, csak akkor, ha két vagy három minőségi, különálló zárszerkezettel, zárbetéttel záródik a bejárati ajtó. Biztosítótársaság válogatja, hogy milyen követelményekkel szerződik az ügyféllel, ezeket velük kell megbeszélni, de mindenképp érdemes jó zárakat használni az ingatlan védelme érdekében.

Milyen esetekben tudjuk garantálni a százszázalékos sérülésmentes zárnyitást?

Olcsó, egyszerűbb zárbetéteknél vannak kifinomult megoldásaink, módszereink, eszközeink és szerszámaink, illetve kellő tudásunk, hogy ki tudjuk nyitni a zárat. Ugyanez már nem mondható el a biztonságosabb, bonyolultabb, precíziósan felépített zárak esetében. Illetve amikor egy ajtózár kívülről csak kulccsal nyitható és egy fix gomb van felszerelve, abban az esetben is egy speciális eszközzel, dróttal, műanyag lappal sérülésmentes nyitást tudunk garantálni.

Budapest területén a sérülésmentes zárnyitás 25.000 forintba kerül, ami első hallásra igencsak soknak tűnhet, viszont ha mást hív, aki szétfúrja a zárat vagy kárt okoz az ajtóban, akár több tízezer forintos kár is keletkezhet, amit érdemes végiggondolni. Mi sem vagyunk varázslók, nem kell mindent elhinni, amit a külföldi filmekben látnak, hogy pl. egy miniatűr eszközzel, dróttal vagy bármi mással egy mozdulattal már nyitva is van az ajtó. A biztonsági zárakat nem lehet könnyedén kinyitni, persze arra is vannak külföldről beszerezhető eszközök, de ezeknek a használata szaktudást igényel, illetve nyitási időt is, hiszen mint említettük, nem egyszerű zárakról beszélünk.

Az ajtózárcsere nem rutinfeladat, zárszerelő szakember jelenlétét igényli minden esetben

Szinte minden nap van olyan telefonhívásunk, ahol fennhangon emlegetik az ügyfelek, hogy hát ez egy egyszerű rutinfeladat, én mérnök vagyok, bármit megcsinálok, csak tőlünk vár megerősítést az ügyfél, hogy valójában képes-e erre. Azért egy kicsit gondolkozzunk, hogy normális-e, hogy egy szervízt azért hívunk fel, hogy magyarázzák el ingyen és bérmentve lépésről lépésre a folyamatot. Mi ebben biztos, hogy nem fogunk segíteni.

A zárcsere egy igen komoly feladat, ami egy biztonsági óvintézkedés, amire különböző okokból van szükség. Ilyen többek között egy meghibásodott, már elavult, elöregedett zárszerkezet vagy pedig az ingatlan biztonsági szintjének a javítása egy modernebb speciálisabb zárral. A bejárati ajtó zárcseréjét nem szabad halogatni, illetve, ahogy a magyar is mondja, félvállról venni, hiszen mind a zárbetét, mind a szerkezet gondoskodik a távollétük alatt az ingatlan védelméről. Ez az első védelmi vonal, ami harcol a betörés kísérletekor. Ráadásul, ha egy bejárati ajtó nem működik jól, esetleg meghibásodik, kizárhat minket az ingatlanból, ami elég kellemetlen élményhez, életszituációhoz vezethet. Nem beszélve arról, hogy veszélybe sodorjuk ezzel szeretteinket, és utolsósorban értéktárgyainkat.

Miért szükséges az ajtó zárcsere – lássunk tisztán!

Meghibásodás, elöregedés, illetve korszerűsítés esetén válik szükségessé a zárcsere. Mivel rohamosan változik a világ, fejlődik a biztonságtechnika, mindig újabb, modernebb zárak kerülnek a piacra, amelyek már képesek garantálni a biztonságunkat, a családi békénket. Egy jó, megbízható, több 10 éve a szakmában dolgozó zárszerelő segítségével betekintést nyerhetünk a legújabb technológiák világába, azaz a biztonságosabb, modernebb zárak használatába. Nem szabad megpróbálni házilag barkácsolni, különböző zárakat vásárolni, hiszen nem járunk jobban, illetve garancia sincs ezekre a felhasználásokra. Az elmúlt 15 évben teljesen megfordult a világ, megváltoztak, modernebbé fejlődtek a dolgok, így a ajtózárak és a kulcsok is, egyszóval csak előnyünkre válhat, ha a betörők előtt járunk és pár lépéssel!