Ajtózárcsere, amely életet is menthet – gondolkozzunk előre

Két különböző dolgot említenénk itt meg, az egyik a meghibásodás, a másik pedig az előrelátás, mint biztonsági funkció idős emberek esetében. Az emberi élet mindig a legfontosabb, az ember szemszögéből nézve, hiszen mindent megtennénk szeretteinkért, barátainkért, hogy megmentsük őket bármi áron. Amikor egy ajtózárszerkezet meghibásodik, az ad hoc jelekkel jelenik meg, egyik pillanatról a másikra, így nem lehet kiszámítani, hogy mikor fog minket az ingatlanból ki- vagy bezárni. Pontosabban nem lehet kiszámítani, de megelőzni meg lehet, ha időben gondoskodunk arról, hogy a zár még a tönkremenetel előtt ki legyen cserélve. Persze hajlamosak vagyunk halogatni a dolgokat, de higgyék el, egy ajtózár ha meghibásodik és nem nyílik ki, például valami komolyabb ajtóról beszélve, akkor az ember élete akár veszélyben is lehet, például ha rosszul van valaki a lakásban és nem tud kijönni az ajtón. A legtöbb emeleti épületben nincs ablak, ahol ki lehetne mászni, ezért találkoztunk már olyan szituációkkal, ahol az emberi életet csak úgy tudták megmenteni, hogy a tűzoltókat kellett kihívni, ők pedig az ajtót teljesen tönkretették.

A szépkorú szülők, azaz vészfunkciós ajtózár kialakítása az életük és egészségük megmentése érdekében

Furcsán hangzik ez egy szervíz szájából, de ez a valóság, hiszen az idősebbek hajlamosak bent hagyni az ajtózárbetétben a kulcsot. A legtöbb esetben csak elalszanak tévézés közben, nem hallják, hogy kopog az unoka vagy a gyerek, persze a hozzátartozók meg pánikolnak, hogy mi történik a nagypapával, nagymamával. Mi, fiatalok tiszta gondolattal rendelkezve, gondolkodjunk előre és szereltessünk be egy olyan kivitelű zárat vagy zárbetétet, amely úgynevezett pánikfunkcióval, gombbal vagy vészfunkcióval van ellátva. Ezek a zárak arra vannak rendeltetve, hogyha belülről bennehagyják a kulcsot véletlenül, kívülről egy másik saját kulccsal könnyedén be lehessen jutni. Szinte minden héten van egy olyan hívásunk, hogy a közvetlen hozzátartozó gyerek sírva hív fel minket, hogy összeesett az apuka a lakásban az ajtó előtt belülről, és nem tudják kinyitni az ajtózárat, mert belül benne van a kulcs. Ezekre az élethelyzetekre kell úgy felkészülni, hogy kívül-belül vissza tudjon forogni a kulcs az azonnali ajtózár nyitásra. Egy ilyen zárszerkezetet vagy zárbetétet beszereltetni maximum ötvenezer forintba kerül, míg a tűzoltók miatt tönkretett új bejárati ajtó helyett egy újat beszereltetni kettőszázötvenezer forinttól indul. Gondolkozzunk előre, szereltessünk gombos vagy vészfunkciós ajtózárbetétet az emberi élet megmentésére, a bejárati ajtó megvédésére! Ezek a zárbetétek nem csak vészfunkcióval rendelkeznek, hanem a biztonsági szintjük is magasabb, hiszen a gyártó odafigyel a kényelmi funkció mellett a biztonsági előírásokra is.

Melyik bejárati ajtók esetében lehet alkalmazni vészfunkciós zárakat?

Tulajdonképpen azoknál a nyílászáróknál, amelyek cilinderes meghajtásúak, azaz zárbetét működteti őket, bármelyiknél kivitelezhető, itt igazából a méret az, ami a mérvadó. Mivel különböző méretekről beszélünk, ezért előregyártott kiviteleket nem tartunk a szervizautóba, így kétjárásos történet lesz a művelet végrehajtása. Először kimegyünk a helyszínre, kiszedjük a meglévő zárat, méretezzük és ezután összerakják nekünk a zárbetétet a szaküzletben vagy vészfunkcióval szerelve, vagy belső tekerőgombbal kialakítva. Ennek eldöntése végett megkérdezzük az ügyfelet, melyik lenne kényelmes, mi kell neki a mindennapi nyitáshoz, záráshoz. A nagyobb strapabírás érdekében, csakis izraeli záraknál alkalmazzuk ezt a kényelmi megoldást, hiszen azok erősebbek, stabilabbak, minőségibb, illetve biztonságosabb is, mint egy Elzett zárbetét például. A tekerőgombos zárbetét nem csak idős embereknél van divatban, mármint a használata, hanem azok a családok is használják, ahol vannak később érkező lakótársak. A bent lévő személyek nem akarják nyitva hagyni az ajtót, viszont az ajtózárban sem szeretnék benne hagyni a másik kulcsot, így kényelmi funkcióval ráfordítják a belső tekerőgombot. Az ajtó így bezáródik, a később hazaérkező pedig könnyedén a kulccsal ki tudja nyitni az ajtózárat. A zárbetét biztonsági szintjén ez nem változtat, nem lesz se jobb, se rosszabb ezáltal, csak kényelmesebb, könnyen hozzá lehet szokni a használatához. Vannak olyan típusú zárbetétek, amely már gyárilag el vannak látva ezzel a kényelmi funkcióval, viszont itt igen nagy a méretszortiment, amit tartani kéne nekünk a szerelőautóban. Sajnos ennyire azért erre nincs akkora igény, úgyhogy minden egyes alkalommal egyedi kivitel szerint, egyedi méretben történik az összeállítás, majd az azt követő installálás a helyszínen.