Kizártam magam a lakásomból, mit tegyek, mi a gyors megoldás?

Először is tegyük félre a pánikot, ne hívjuk a gondnokot, a házmestert, illetve ne feszegessük az ajtót! Kérdés, hogyan miként zárta ki magát. Csak behúzta, belül van a kulcs kívül pedig gomb vagy pedig elhagyta a kulcsot, netán lopás történt. Amikor a huzat által becsapódik egy bejárati ajtó vagy feledékenységből behúzzuk, kívül pedig gomb van, arra a sérülésmentes nyitást egy órán belül tudjuk garantálni Budapest kerületeiben. Ajtónyitás, zárnyitás 25.000 forinttól elérhető, amennyiben fúrni kell a szerkezetet vagy a zárat, meghibásodás vagy kulcs hiány miatt, majd számolni kell az anyagköltséggel, amelyet a helyszínen a szervízautóból tudunk pótolni.

Hányféle kulcs van egy átlagos kulcscsomóra felfűzve?

Ha megnézzük, hogy egy átlagos magyarnak a kulcscsomóján hány darab különböző kulcs lóg, akkor nagyjából ugyanazzal kell számolni, azaz 4-7 darab, és ezek egyfolytában zavarnak minket, hol a zsebben, a táskában, a szatyor alján, a kézben. Ráadásul az éles, sorjás kulcsfogak kárt okozhatnak, kiszakíthatják az anyagot is. Két különböző kulcs-csomóval szoktunk általában közlekedni, az egyik a lakásunk körül lévő kulcsok, ilyen pl. a bejárati ajtó, esetleg rács, a lakáshoz tartozó tároló, pince, netán garázs. De vannak olyan kulcs-csomók is, ahol a szüleink kulcsait is tartjuk, hogy mindig kéznél legyenek. A másik kulcscsomó általában a gépjármű kulcsa, illetve az azt védő riasztó, alkatrész, érintőkorong, netán azon is van egy lakáskulcs. Egyszóval sok esetben nehézkes a használat, de van egy olyan megoldás, amellyel csökkenthetjük a kulcsok a használatát. Ez pedig az azonos zárrendszer használata, lecsökkentve a hét kulcsot egyre vagy kettőre.

Azonos zárbetét használata a könnyebb napi zárás/nyitás érdekében

Sokan nem tudják, hogy van olyan úgynevezett azonos zárrendszer, ami megkönnyíti a sok kulcs használatát, illetve a nagy kulcs-csomóval való mindennapos közlekedést. Egyszerűen fogalmazva, ha egy ingatlanról, akár családi házról vagy társasházról beszélünk és háromnál több zárja van, például bejárati ajtó-, pince-, garázs-, tárolóajtó, netán az idős szüleink házának kulcsa is, már érdemesebb egy olyan zárrendszert kiépíteni -persze zárszerelő szakember segítségével-, amelyet csupán egyetlen kulcs működtet!

Hogyan működik ennek a kivitelezése, beszerelése, mi az ára?

Minden esetben egy előzetes árat szoktunk felvázolni x darabszámú zárak eseténél. Majd ha nagyjából egyeznek a számok azzal, amire a megrendelő gondolt, kimegyünk egy helyszíni felmérésre, kiszedjük az összes szóban forgó zárat, leméretezzük és ezután kezdődik a gyártás. A zárbetétek azonosra kódolását, programozását a szaküzletünkben végzik a kulcsmásoló szakemberek, ez nem a mi feladatunk, mi csak leadjuk a megrendelést és az üzletben rakják össze a zárrendszert. Például, ha a mi lakásunkhoz tartozó zárbetétek száma 5 darab, illetve a szüleinknél is van 4 darab zár, akkor ezt a 9 darab zárbetétet egy kulcs fogja nyitni, zárni, kívülről, belülről, a 9 db különböző kulcs helyett. Egyszerűbben fogalmazva, azokat a zárbetéteket, amelyeket levesznek a megfelelő méretben a polcról, darabokra szedik és a bennük lévő csapokat azonossal töltik fel. A félreértések elkerülése végett, egy zárbetéthez gyárilag 5 kulcs tartozik, de mivel kódolásról beszélünk, minden zár elveszíti az 5 db kulcsát és az első zárbetéthez tartozó (összesen) 5 darabos kulcsgarnitúra lesz a 9 darab zárbetéthez tartozó új kulcs. (Tehát nem 9×5 db kulcs lesz, hanem egyetlen öt darabból álló kulcs-szett.) Amennyiben nem elég ez a kulcs-szám, mert nagy a család, természetesen tudunk biztosítani pótkulcsokat, darabonként négyezer forint másolási díjért.

Elveszett a lakáskulcsom, mit tegyek, mi a legjobb ilyenkor a baj megelőzésére

Lakáskulcs elvesztés esetén a leggyorsabb, leghatékonyabb megoldás az ajtózárbetét kicseréltetése. Ennek kivitelezésére szakembert érdemes igénybe venni, hiszen nem tudjuk, milyen a méret, milyen minőség kell, nem beszélve arról, ha ez hétvégén történik, nincs is nyitva semmi. Zárszerviz cégünkre 0-24 órában számíthat, akár ajtónyitásról, vagy kulcsvesztés miatti zárcseréről van szó, telefonáljon bátran! Nem szabad halogatni az elveszett lakáskulcs problémáját, hiszen a megtaláló akár bűncselekményt is végrehajthat és sokkal kevesebb az ára egy azonnali zárcserének, mint az az összeg, amit egy betörő okoz a szétbarmolt ajtóval és az ellopott tárgyakkal.

Érdemes a pótkulcsot elhelyezni valahol valakinél, ennek lehetnek-e buktatói?

A pótkulcsok elhelyezésén mindig érdemes elgondolkozni, hiszen nem tudhatjuk, hogy hol, mikor hagytuk el a lakáskulcsot és így könnyebb egy pótkulccsal kinyitni a bejárati ajtót, mint a zárszerviz nyitási költségét megfizetni. Mondjuk ilyen kor a zárcsere ajánlott, mert soha nem lehet tudni.

Csakis megbízható személynél hagyjunk tartalék kulcsokat, pl. család, közeli rokon és nagyon jó barát. Felejtsük el a lábtörlő alatti verziót, illetve a párkányon a virágcserép alatt elhelyezett kulcsot, mert ezek azok a helyek, amiket biztos, hogy megnéz mindenki, hiszen a filmekben épp ezt láttuk!