Ajtózárnyitási trükkök, amiket mi is alkalmazunk nap mint nap

Nyilván nem osszuk meg, hogy miként nyitjuk ki a bejárati ajtókat, hiszen be is zárhatnánk akkor a zárszerelő vállalkozásunkat, de azok a trükkök, amiket alkalmazunk arra jók, hogy a bejárati ajtót, amivel az ügyfél saját magát kizárta sérülésmentesen ki tudjuk nyitni. A legtöbb esetben jellemzően a pánikolás megy és ilyenkor nem lát tisztán az ember, csak a leggyorsabban szeretne visszajutni az ingatlanba, ez pedig a rossz döntésekhez vezet. Telefonálnak jobbra-balra, kihívnak öt szerelőt, de már a gondok vagy a közös képviselő feszegeti az ajtót. Nem kell mindent elhinni, amit a filmekben látunk, hogy egy bankkártyával egy kulcsra bezárt bejárati ajtót ki lehet nyitni! Ismerjük Amerika történetét, aki odamegy annak minden sikerül, ott minden lehetséges, a kerítés már nem is nem kolbászból van, hanem egyenesen sonkából. Amit tőlünk kap a kedves megrendelő egy zárnyitás során, az a tökéletes, precíz munkavégzés, úgy, hogy az ajtó nem sérül. Ez a legfontosabb, mert egy új bejárati ajtó több százezer forintos kiadás is lehet.

Ki, miként és hogyan végezze el az ajtózárcserét, szakember mindig kell a művelethez?

Az esetek többségében érdemes zárszerelő szakember segítségét kérni egy ajtózárbetét vagy egy szerkezet kicseréléséhez, hiszen több buktató lehet, továbbá szerszám, illetve tapasztalat hiányában ebbe a gödörbe bele is lehet esni. Persze vannak egyszerűbb feladatok, mint egy sima Elzett zárbetét cseréje, amihez nem feltétlenül kell szakembert hívni. Ne feledkezzünk el a garanciális feltételekről sem, amit jár a szakember által elvégzett ajtózárak cseréje után!

Miért olyan sikeresek a betörők a legtöbb esetben?

Nagyon egyszerű a válasz, mert még a mai napig is olyan rossz minőségű zárakat használunk a spórolás miatt, hogy nem csoda, ha könnyedén bejutnak a lakásba! Ha már spórolásról beszélünk, az interneten igen népszerű a kínai bejárati ajtók hirdetése, aminek nagyon sokan bedőlnek. Elhiszik, hogy 20 ponton záródó biztonsági ajtó, 2 különálló zárral ellátva és beszereléssel együtt 200.000 forint. Ha komolyan azt gondoljuk, hogy Magyarországon 2024-et írva egy 200.000 forintért beszerelt bejárati ajtó ér valamit, akkor megérdemeljük, hogy betörnek hozzánk. Egy kétszázezer forintos ajtóból 70.000 forinttal beszerelés. A többi fennmaradó összeg a magyarországi forgalmazó, illetve a kínai gyártó haszna. Aki betörés ellen valódi védelmet akar, annak minőségi, nem kínai, hanem Izraelben készült zárakat szerelünk be. Illetve, ha egy kicsit utánaolvasunk, hogy egy sztenderd, két méterszer egy méteres bejárati ajtó 400.000 forintnál kezdődik, akkor rá lehet jönni arra, hogy mit tud a kínai ajtó.

Hogyan tudjuk megakadályozni a betörést, fejfájást okozva a betörőnek?

Ha egy kicsit turpisak vagyunk, akkor a betörőknek úgy tudjuk a számítását áthúzni, hogy biztonsági zárakat szereltetünk be, illetve olyan bejárati ajtóval látjuk el a lakást, amin nem tudnak könnyedén bejönni. Itt persze nem a kínai lemezajtókra gondolunk, amelyeket már fű-fa hirdet az interneten, hanem egy normális, acélszerkezetű, olasz zárral ellátott, többpontos kivitelű ajtóról. Amikor egy betörő felméri a terepet, mert ugyebár mindig van egy szemle a bizonyos nap előtt, nemcsak azokat a dolgokat tartja szem előtt, hogy hogyan tud menekülni, figyelheti-e valaki a betörés közben, hanem számolnia kell azzal is, hogy mennyi idő alatt tudja kinyitni azt a bizonyos zárat vagy ajtót, érdemes-e nekiállni vagy inkább keressen-e egy gyengébb láncszemet. Na ez az, amikor úgynevezett fejfájást okoztunk a betörőnek, ha már ő arra gondol, hogy ez a bejárati ajtó kifog rajta, beletörik a bicskája, akkor biztos, hogy jó helyen járunk a biztonság területén a zárral vagy az ajtóval.

Cseréltethet-e az albérlő zárbetétet a főbérlő engedélye nélkül?

Ezt tulajdonképpen mindig a bérleti szerződés határozza meg, illetve a lakástulajdonos hozzájárulása. Van ilyen, illetve olyan lehetőség is, az biztos, ha a tulajdonos hozzájárul akkor kizárólag általában az albérlőre terhelődik ez az összeg és a kiköltözés után vissza kell tennie a tulaj által eredetileg biztosított zárat. Minden esetnél meg kell beszélni a tulajdonossal, hogy milyen zárat szeretnénk, illetve ki fogja elvégezni a zárcsere műveletét. Továbbá, hogy az új zárhoz hány darab kulcsra van szüksége a tulajdonosnak, mert övé az ingatlan, bármikor történik is zárcsere legalább egy kulcsot át kell adni neki. Mielőtt nekilátunk önhatalmúlag egy bérlemény ajtajában zárbetét cserének, egyeztessenek a tulajdonossal, aki nem biztos, hogy hozzájárul ehhez!