Ha már kínai és be van szerelve, csináljunk vele biztonságos dolgot védelmünk érdekében

Szinte bármelyik társasház lépcsőházában végigsétálva, emeletenként minimum 2- 5 kínai bejárati ajtóval találkozunk. Természetesen ez a jó reklámkampánynak köszönhető, a minőséget elhanyagolva. Aki tapasztalt már kínai ajtó kapcsán problémát, például zármeghibásodás miatti kizáródást, az ajtó előtt való órákon át rostokolást, az tudja nagyon jól, hogy a kínai ajtó -szó szerint- egy problémahalmaz. A másik ilyen gyakori hiba a kilincs, ami kézben marad, letörik, használhatatlanná válik az a funkció, hogy kilincsel nyitjuk-zárjuk az ajtót.

Egy kínai ajtót ha már megvan úgy tudunk biztonságosabbá tenni, hogy cseréltetünk benne zárbetétet, zárbetéteket (ha 2 zárral van ellátva az ajtó), illetve egy erősebb, megbízhatóbb kilincsgarnitúrát, azaz törésvédő pajzsot szereltetünk fel. Ha továbbmegyünk a biztonság létráján, áttérünk arra a szintre, amikor plusz zárkiegészítőként hevederzárral tudjuk erősíteni az ajtót, de inkább egy olasz rászegzőzár a tuti megoldás a betörés megelőzésére. Persze a betörő nem gondolkozik, neki a bejutás, a zsákmány az elsődleges, de ha ezek a másod- vagy hevederzárak fel vannak telepítve, illetve a zárbetétek is ki vannak cserélve, biztos bele fog törni a bicskája a műveletbe.

A megoldás a szem előtt van, bízzuk szakemberre mindkét folyamatot

A kínai zárbetétek rossz anyagból készülnek, tömegtermékként kerülnek előállításra, ezért az összeszerelés során pontatlanul illesztett alkatrészek kerülnek a zárhengerbe, illetve a szorító zégergyűrű is néha rosszul van felszerelve. Ennek a következményeképpen a kulcs forgatása során kicsúszik a henger a zárból és a kezünkben marad, mi meg állunk tanácstalanul, hogy most mi történt vagy pedig függőlegesen beleszorul a zárba a kulcs, se jobbra, se balra, a nyitás pedig várat magára. Pontosabban egy szakember segítségére, hiszen anélkül nem nagyon fog sikerülni a bejárati ajtó „sérülésmentes” nyitása. Egy jó szakember ilyenkor kinyitja az ajtót az eleve elromlott zár megrongálásával, majd tesz bele egy normális -nem kínai- zárbetétet.

A kínai kilincs letörésének kezelése napi rutinfeladat nálunk, hiszen lassan nincs olyan kínai ajtó, amelyiknél kívül vagy belül ne maradt volna törés nélkül a fogantyú. Míg egy zárbetét cseréje izraeli modellre, méret függvényében 42.000 – 46.000 forint között van, addig egy világító kilincs erősebb változatának felszerelése törés miatt 34.000 -36.000 forintba kerül, munkadíjjal, anyaggal együtt beszerelve.

Nyekereg a zsanér, ropog az ajtó, bejön a folyosóról a szag

Ez az a három probléma, amivel egy zárszerelő semmit nem fog tudni kezdeni, legalábbis mi biztos, hogy nem. Egy állítólagos szakember munkája után nem vagyunk hajlandóak dolgozni, márpedig egy ajtó azért ropog, mert ferdén, nem vízszintesen lett beépítve, ezzel utólag nem lehet mit kezdeni. A folyosóról azért jönnek be a külső szagok, mert a vízszintes és a függőleges irány a „szakember” számára nem egyértelmű, így a tok az ajtólaphoz képest ferdén áll és a hézagokon át beszivárog a szag, bejön a huzat, stb.

Van azért lehetőség ezeknek a kijavítására?

Nálunk biztos, hogy nincs, de kérdezzen meg más zárszerelő céget, hátha valaki hajlandó nekiállni egy olyan kínai ajtózsanér csavarjainak, amelyek az első fellazítás után elnyíródnak. Ilyenkor a legcélravezetőbb módszer visszahívni a forgalmazó/beszerelést végző céget a garanciális javításra, habár ez Magyarországon nem jellemző, mármint a felelősségvállalás. Ha tökéleteset akarnak, szereltesse ki az ajtót valakivel, aki hajlandó ezt a műveletet elvégezni és normálisan, szakszerűen építse be azt újra, így megszűnik a huzat, a szagok áramlása, illetve a zsanér ropogása, kattogó hangja is megszűnik. Egy ilyen beszerelési művelet kb. egy teljes munkanapot igényel és körülbelül 60-80 ezer forintos munkadíjjal párosul. Mielőtt azért ráveszünk egy szerelő szakembert a kibontásra, illetve majd az azt követő újra beszerelésre, számoljunk azzal, hogy leomolhat a fal, iszonyú kosz lesz mind a lakásban, mind a lépcsőházban, netán lejön a festék az ajtóról, mert a purhab magával ragadja a zománcot. Miután pedig vissza lett szerelve a bejárati ajtó normális, működőképes állapotban, gondoskodni kell arról is, hogy a sérülési nyomok eltűnjenek (glettelés, purhabozás, festés), egyszóval olyan állapotba kell visszaállítani a külső- illetve belső falat az ajtó körül, hogy ne legyen senki ideges a mindennapi hazaérkezéskor, illetve távozáskor.