Kínai bejárati ajtó kilincs cseréje, mert letört, kézben maradt

Valami oka mindig van annak, hogy ennek a fránya kínai ajtónak a kilincsfogantyúja, markolata, ki, hogyan nevezi, egyszerűen letörik, kézben marad. Mi azt mondanánk, hogy minőségi problémák vannak, de ezt a forgalmazó megcáfolja, nyilván ő jobban ért hozzá.

Kínai ajtó zárbetétje, amibe beleszorul a kulcs – vajon ez is minőségi probléma?

Igen, csakis a minőségre vezethető vissza. Azért áll meg függőlegesen a kulcs, mert pontatlan illesztésű a zárbetét, illetve a kulcs anyaga is eléggé megkérdőjelezhető. Sokszor van az, hogy az 5 db kulcsból 2 nem rendeltetésszerűen működteti a zárbetétet, ezért a csapok nem tudnak pontosan illeszkedni, így a kulcs fordításakor egyszerűen függőlegesen beszorul a kulcs a hengerbe, a csapok meg egy másik furatba. Ezért van ez a jelenség.

Belső ráfordító kallantyú, ha kizár minket, mit csináljunk?

Hát először is, ne pánikoljon senki! Telefonáljanak, hívjanak szakszervizt! Ezt kívülről senki nem fogja tudni kinyitni, hiszen csak belülről lehet működtetni. Azért zárta ki a lakót, mert eltört benne az a kis rugó, ami ki-be húzogatta a zárnyelvet. A legtöbb esetben mi ki tudjuk úgy nyitni, hogy nem kell kilincs-garnitúrát cserélni, maximum egy kis lyukkal kell nap mint nap szembenézni. Ennek a kinyitására más módszer, megoldás ugyanis nincs. Ne is gondolkozzanak abban, hogy bankkártyával, dróttal vagy bármilyen feszegető szerszámmal ezt meg lehet oldani! Higgyék el, csak nagyobb kárt okoznak a tokon, az ajtón, amit már nem lehet utólag eltávolítani/helyrehozni, hiszen ezek a fémfelületek, ha egy behorpadnak, már soha nem lesznek eredeti, gyári állapotúak.

Kínai ajtóra plusz védelem, vagy elég a zárcsere?

A kínai ajtók gyárilag egy vagy két zárral kerülnek beszerelésre az új tulajdonosokhoz. Az ajtóknál az eredeti, gyári kínai zárbetétek hajtják záráskor, nyitáskor a zárszerkezetet. A zárbetét(ek) cseréje mihamarabb javasolt, még akkor is, ha újonnan beszerelt ajtóról beszélünk! Igen nagy hangsúlyt szükséges fektetni az újonnan ajtóba kerülő zárbetét minőségére, illetve a biztonsági besorolására. Mi izraeli zárakkal dolgozunk, ezek finomnyitó eszközökkel nem nyithatók, törésvédelemmel vannak ellátva, egyszóval biztonságosok.

Az, hogy milyen plusz zár, hevederzár, rászegzőzár vagy bármilyen szerkezet, hogyan, miként szerelhető fel egy már meglévő vagy újonnan beszerelt kínai ajtóra, csak akkor tudjuk megmondani, ha látunk egy fényképet az ajtóról belülről, az ajtót körbevevő falakkal együtt. A legtöbb kínai bejárati ajtót úgy építik be, hogy keskeny, vékony, sovány falréteg marad a zár, illetve a zsanér oldalán, ezért szinte lehetetlen normális felszerelést eszközölni egy hevederzár kapcsán.

Lemerült az elem a kilincsben és nem világít a led, pedig úgy megszoktuk

Hacsak elemcseréről van szó, tehát az ügyfél azt szeretné, hogy világítson a kilincs ismét, abban nem tudunk segíteni. Javaslatunk a következő. Egy csillagcsavarhúzó segítségével le kell szerelni a kilincsgarnitúrát, amit 2 darab csavar tart. Nyakba kell venni a várost és elmenni egy óráshoz vagy egy zártszaküzletbe, ahol a finomkezű szakember vagy kulcsmásoló kicseréli az elemet a kilincs külső markolatában. Házilag ennek senki ne álljon neki, mert vékonyak a drótok, nem tudni, milyen elem kell bele. Ha elszakad a vezeték, többet nem fog világítani. Ilyenkor már kilincs cserére lesz szükség.

Ha a fentieket nem tudja kivitelezni, vagy megbarátkozik azzal, hogy nem világít a led, vagy mi jövünk a képbe. Cégünk szakemberei a helyszínen lecserélik a régi kilincseket egy új garnitúrára, ami ismét világítani fog. A kilincs-csere 32.000 Ft-ba kerül az ügyfélnek, mert mi komplett garnitúrát szerelünk fel. (Mint említettük, elemet nem cserélünk, erre se időnk, se elemünk, se energiánk nincs.)

Lejött a mágneses ajtószigetelés, lötyög az ajtó, mit csináljak?

Ez úgyszintén nem a mi hatáskörünk, mi zárakkal foglalkozunk, ajtószigeteléssel nem. Ha ilyen probléma jön szembe önnél, akkor az ajtó forgalmazót kell felkeresni, nekik van ilyen készleten. Azt pedig csak fel kell ragasztani, az házilag megoldható. Ha nem talál gyári mágneses szigetelést  a kínai ajtóhoz, menjen be egy zárszaküzletbe, kérjen tanácsot az eladóktól! Az ilyen szaküzletekben különböző kamrás p vagy d profilú ajtószigetelést lehet vásárolni. Egyszerű annak is a felragasztása, először zsírtalanítani kell a felületet. Utána már nem fog tovább lötyögni az ajtó, hiszen kitöltődik a hézag a szigetelés által.