Hogyan tudunk megszabadulni a hosszú tollas kulcs használatától?

Az Olaszországban készült trezorzárak szinte mindegyike, amely lamellás szerkezetű, tollas kulccsal rendelkezik. Ezek a tollas kulcsok legalább 92 mm hosszúak általában, de a hosszabbik fajta akár 107 vagy 116 mm hosszú is lehet. Akinek ilyen kulcsa van napi használatban, az tudja, hogy miről beszélünk. Sokszor megy a bosszankodás, hova tegyem, ha épp nem használom, szúrja a nadrágzsebet, nem fér bele a táskába, összekarcol mindent. Nincs erre valami más megoldás? -teszik fel a kérdést oly sokan, és jogosan.

Ahhoz, hogy a megszabaduljunk a tollas kulcstól, komplett ún. átalakítást, átszabást kell végezni a zárak tekintetében, illetve a kilincs, címer-garnitúra részéről is. Az ajtón tulajdonképpen nem látszik majd, hogy más szerkezet nyitja, mert ugyanolyan paraméterű zárat fogunk az átalakítás során elhelyezni az ajtó belsejében, csak az már cilindervezérléssel fog működni. Így halkabb, biztonságosabb lesz a működés, továbbá a 10 centiméteres kulcs helyett csak 5-6 cm-es kulcsot kell majd a jövőben használni.

Hogyan tudunk megszabadulni a hosszú tollas kulcs használatától?
Hogyan tudunk megszabadulni a hosszú tollas kulcs használatától?
Hogyan tudunk megszabadulni a hosszú tollas kulcs használatától?

Mennyi időt vesz igénybe egy komplett ajtóátalakítás?

Ez mindig attól függ, hogy milyen ajtóról beszélünk. Mielőtt bármit is mondanánk, először is kérünk egy fényképet (sőt, inkább többet) az ügyféltől, hogy lássuk, melyik zárral is állunk szemben. Ez alapján szabjuk ki az árat, határozzuk meg az idő intervallumot is. Az ún. egyszerűbb, lakóparki ajtóknál két óra elegendő ahhoz, hogy kényelmesen, biztonságosan, akadásmentesen kialakítsuk az új záródást, illetve hogy tökéletesen működjön a zárszerkezet. A házilag összerakott, lakatos üzemben készült bejárati ajtóknál akár 4 órát is igénybe vesz a folyamat, mert ott vastagabb, nehezebb szerkezetet készítenek, más az anyaghasználat, nehezebb az acélváz, stb., így több időt vesz igénybe az átmunkálás, átmarás a tollas kulcsnyílásáról a cilinderes vezérlésre.

A legtöbb időt a törésvédő pajzsnak a kialakítása, illetve annak a megmunkálása veszi igénybe. Nagyon fontos, hogy pontosan, precízen illeszkedjen a belső csavarokhoz, és hogy pontosan feküdjön fel a zárszerkezet lapjára. A rudazatok felszerelése is elég fontos szerepet tölt be, illetve az ajtó összerakása után az utólagos illesztés, a záródási pontok egységesítése, kiturbózása is időigényes.

Dierre és Mottura tollas kulcsokat átalakítunk cilinder kulcsosra

Magyarországon több ezer Dierre és Mottura tollas kulcsos zárszerkezet is van jelen pillanatban. Ezek normális szerkezetűek, a kulcsokat tekintve tollas, azaz bástyás végződésűek. Nagyon biztonságos zárak, de egy több ügyféltől is halljuk, hogy igen kényelmetlen a használatuk. Ezért, ha úgy gondolják, hogy szeretnének ezen változtatni, forduljanak hozzánk és mi átalakítjuk cilinderes meghajtásúra. Az átalakítás után egy rövid, 4-5 centiméteres kulccsal kell az ajtót a mindennapokban használni.

A biztonsági szinten ez egyáltalán nem változtat, sőt, még magasabb is lesz, hiszen a tollas kulcsok lamelláit ún. zárfelszedő eszközökkel az ügyes kezű tolvajok már ki tudják nyitni. Viszont olyan cilinderbetétet rakunk a szerkezetbe az átalakítás során, amely interaktív csappal működik, illetve a zárbetétet is acél törésvédelemmel erősítjük meg, amely hozzáférhetetlen a betörők részéről.

Úgy működik az egész folyamat, hogy ilyenkor is kérünk egy képet a jelenleg meglévő zárszerkezetről. Nekünk elég egy kép az ajtó éléből, egy belülről, és ez alapján válasszuk ki a típust, a címke-garnitúrát, a zárbetét méretet. Ha szeretne az ügyfél tekerőgombot, akkor azt szerelünk, de legtöbbször a hagyományos kulcs-kulcsos verzióban gondolkozunk. Pontos összeget csak a képek tanulmányozása utána tudunk mondani, de biztos, hogy kb. 140 – 160 ezer forint közötti összeggel kell kalkulálni általában, minden költséget beleértve.

Hogyan tudunk megszabadulni a hosszú tollas kulcs használatától?
Hogyan tudunk megszabadulni a hosszú tollas kulcs használatától?