Hogyan mérjük meg a zárbetétet beszerelés előtt?

A zárbetét megmérése egy nagyon egyszerű feladat. A zárbetétet rögzítő csavart kivesszük a zárszerkezet éléből, beledugjuk a zárbetétbe a kulcsot, jobbra kicsit elforgatjuk és ki tudjuk húzni az ajtóból a betétet. Ha ez nem megy, azt jelenti, hogy szorosan lett beszerelve. Ilyenkor a kilincs, címke és a zárszerkezet csavarjait fel kell lazítani, lötyögőssé tenni és egyből kijön a betét. Visszaszereléskor ezeket nem szabad elfelejteni meghúzni!

Ha kint van a betét, egy lapra kell helyezni, meg kell mérni a teljes hosszát és az osztását. Az osztást úgy kell mérni, hogy a zárbetét alsó részén lévő lyuknak a közepétől kell megmérni a jobb és bal széléig tartó távolságot. Ez lehet egyforma, vagy aszimmetrikus is, azaz különböző osztású.

Ne feledjék, a jó zárbetét kiválasztása a legfontosabb! Az izraeli termékek kimagasló biztonságot nyújtanak, velük elkerülhető a betörés és a minőségük is nagyon jó.

Leggyakoribb és ritkább ajtózár méretek

A zárbetétekről ezt a cikket saját termékeink eladási statisztikája alapján írjuk. Olyanról nem mondhatunk véleményt, amit nem tartunk raktáron, mert biztonságilag nem látjuk értelmét. A szerviz-szolgáltatás keretein belül használt leggyakoribb méretek:

31/31 mm-es alapméret – ezek rácsokban, tároló ajtókban, sima négycentis, régi panel- és téglaházak faajtóiban vannak jelen

40/40, 40/50 mm – műanyag felhúzókilincses vagy kulcsvezérlésű, többpontos záródású ajtókban a leggyakoribbak

31/55 mm – ez a méret leginkább hevederzárakba való méret. Itt fogaskerékkel kell ellátni a zárbetéteket, a piacon nagy számban jelen lévő Biztibuk, Miskolci, Prezidium és Magzett hevederzárakhoz.

Mivel nagyon sok a kínai ajtó, így a legtöbbet a 40/45, 43/43 és a 45/45 mm méretű ajtózárbetétekből adunk el és szerelünk be. Nálunk a biztonság az első, amit nézünk. Olcsó zárbetétet biztonsági okok miatt nem tartunk és nem is szerelünk be. Akiknek csak erre van lehetősége, azoknak sajnos kalkulálniuk kell egy betörési kísérlettel, mert elég gyenge láncszem az ajtó védelmi vonalában egy olcsó zárbetét.

A ritkább méretek is fogynak a szervizautónkból, ilyen pl. a 40/65, 55/50, 30/75 mm méretek. Éves szinten maximum 20-25 darabot adunk el ezekből. Nagyon ritka méretnek számít a 60/80, 90/45, 100/110 mm méretek, illetve az e felettiek. Ezeket nem is érdemes raktáron tartani, mert annyira drága, hogy nem kéri az ügyfél, vagy pedig ún. moduláris, összerakható betétekből ezeket könnyebben össze lehet állítani.

Hogyan készül ez az azonos zárbetét a kényelemért?

Azonos zárbetétet készíteni csakis nyugodt körülmények között, ún. műhelyasztalon lehet készíteni. Ritkább esetekben a gyártótól is be lehet kérni őket, ők is megcsinálják. Minden esetben tudni kell azonban a méretet, ami alapján a rendszer elkészül.

Azonos nyitású zárbetétet már 2 darabtól lehet rendelni. Ezt azoknak szereljük be, akik a kényelmi funkcióra utaznak. Nagyszerű lehet, ha egy ajtón van több különálló zárbetét, melyeket egy kulcs tud működtetni.

Téveszme, rossz információ

Valamiért az emberek tudatába helytelenül az van rögzülve, hogy ha 5-6 lakáskulcsot cipelnek magukkal, az biztonságosabb, mintha egyet használnának. Ha rákérdezünk, miért gondolja ezt, arra értékelhető válasz nem fog érkezni. Ezt a kételyt kell eloszlatni. Ha a betörő egy zárat feltör, ugyanúgy fel kell törnie a többit is. Attól, hogy ugyanaz a kulcs nyitja a zárat, attól még több zár van az ajtóban, mindegyiket egyenként kell nyitni a betöréshez, elvégre a betörő nem kulccsal dogozik!

Azonos zárbetét készítés, kivitelezés menete

Az azonos zárbetéteket senki nem akassza le a polcról, mert a méret bármi lehet, ajtóvastagság függvényében. Ilyenkor ki kell mennünk a helyszínre, kivenni a régi betéteket és le kell mérni az osztásukat. Ez alapján tudjuk elkészíteni szervizműhelyünkben az összehangolást, azaz az azonos zárrendszert. Az azonos zárrendszernél az RB LOCXIS zárbetétekhez (darabszám mindegy) összesen 3 db kulcs tartozik és a másolásvédő kódkártya, az RB Keylocx zárak esetén pedig 5 db kulcs és a kódkártya.

A kódolás folyamata a következő: A gyárilag már betöltött zárakat szétszereljük és újratöltjük az egyikhez tartozó kártya alapján, bármilyen méretű is legyen a betét. Cégünk csak izraeli betétekből készít azonos zárrendszert. Helyszíni felmérést csak azután végzünk, ha az árkalkuláció alapján a megrendelő az árakkal tisztában van.