Kínai ajtó állandó problémák, betörések

A kínai ajtók sokasága szinte egy örökös malacpersely a tulajdonosaiknak, mert örökké tölteni kell, azaz költeni rá a pénzt. Több alkatrészből tevődik össze, így külön-külön mindegyikkel adódik a probléma. A kilincs folyamatosan letörik, a zárszerkezet tönkremegy, de a legnagyobb problémát az egyre nagyobb számban előforduló betörések, lakáskifosztások okozzák. A kínai ajtó kilincsgarnitúra- vagy rugótörés esetén már 28.000 Ft-ért elérhető a csere. Itt egy jobb, erősebb kilincs-szett kerül felszerelésre, és megigazítjuk, beállítjuk az ajtót a könnyebb záródás érdekében.

A hangsúlyt azonban a zárbetétek lecserélésre fektetnénk, mivel az a leggyengébb pont az ajtón, mert támadási felületet biztosít. Nagyon sok betörő szakosodott erre az ajtóra, hiszen elég belenézniük a kulcsnyílásba és már látják is, érdemes-e a zárnyitással próbálkozni. A kínai betéteket könnyen nyitó, interneten megvásárolt, speciális szerszámmal dolgoznak. Ám ha a betét jó minőségű izraeli betétre le van cserélve, inkább átmennek a szomszéd ajtajához.

Melyik az a zárbetét, ami meghosszabbítja, megakadályozza, a betörő munkáját?

Az egy- és kétzáras, Kínából behozott ajtók zárbetétjei ugyanolyan semmirekellő minőséget képviselnek, mint az ajtó, hiszen az olcsó áruk miatt lettek népszerűek a piacon. Ezek inkább lélektani biztonságot jelentenek, mást nem, de ez csak akkor derül ki, miután már bejutottak az ajtón és elvitték az értéktárgyakat.

Laikus szemmel nézve is látszik a kulcson, illetve ha kivennénk a zárat, akkor azon, hogy semmi súlya, anyag nincs, ebből lehet következtetni, hogy semmit nem ér, hiszen csak elősegíti a nagyszámú betöréseket. A biztonságra pénzt kell szentelni, mert egy 5000 forintos zár nem véd! Az, hogy biztonságban tudjuk magunkat, olyan zárbetétet kell beszereltetni, vagy akár házilag beszerelni (kinek, mire van kerete), amelyek törés-, finomnyitás-, savazás- és manipulációs zárnyitás ellen kifejezetten védve vannak.

Egy pár szó a jó zár alkotóelemeiről

A jó zárbetétek nem Kínában, hanem Európa országaiban vagy Izraelben gyártódnak. Az általunk javasolt és forgalmazott betétek ez utóbbiak. Szabad szemmel látható a különbség mindenki számára egy izraeli és egy kínai betét és annak kulcsai között. A jobb zárbetétekhez kódkártya, azaz másolásvédelmi plasztikkártya tartozik. A zárbetétek laponmart kivitelűek, interaktív (mozgó) csapos felépítésűek, 3 vagy 5 kulcsosak és a két legmagasabb Mabisz besorolással bírnak. Név szerint az RB LOCXIS vagy Keylocx zárbetét lehet a megfelelő, valódi védelem a betörések ellen.

Az izraeli zárbetétek méretei, sztenderd európai méretek. A kínai ajtókban való beszerelése zárszervizes szakértelmet igényel (azok szabványmérete kisebb, mint az európai), ezért nem javasolt nagyon az otthoni barkácsolás, inkább bízzák ezt ránk!

Nyikorog kattog ropog – szabd-e a zsanérhoz nyúlni?

Tíz kínai bejárati ajtóból legalább 5-6 valamilyen hangot ad ki a nyitás és zárás esetén. Van, akit ez zavar, van, aki hozzászokott már. Vannak praktikák, trükkök, pl. lassabban nyitja ki, kacsazsírt kennek a zsanérra a tok és az ajtólap közé, WD40-nel áztatják havonta. A legrosszabb, ha a laikus tulaj hozzányúl, hogy majd ő beállítja, aztán már nemcsak kattog, hanem be sem lehet zárni az ajtót. A rossz hír, hogy ezzel nem tudunk és nem is akarunk mit tenni, hiszen az ajtó rosszul lett berakva, ezért feszül, ezért van a hang. A zsanér állítgatásával akár meg is lehetne oldani a problémát. Mi ettől azonban elzárkózunk, mert a lencsefejű, imbuszkulcs formájú csavarok anyaga olyan puha, hogy már a fellazításkor kitágul a nyílás, így a visszacsavaráskor nem lehet erősen megtépni, hogy erős legyen a szorítása, így a zsanéronkénti 8 csavarból kb. 3 fog tartani, ami valljuk be nem jó. Egy dolog lehetséges (csak erre senki nem talál sem szakembert, sem időt vagy pénz nem áldoz rá), mégpedig az ajtót kivenni a helyéről és pontosam, precízen, szakszerűen beépíteni. Így marad a nyikorgás és az a feletti kesergés.

Kínai ajtó állandó problémák, betörések
Kínai ajtó állandó problémák, betörések