Kevés ráfordítással biztonságos védelem

A legtöbb bejárati ajtózár még kinézetre sem nyújt elégséges védelmet. Ha jobban szemrevesszük, látni az anyagösszetételükön, a súlyukon, hogy nem igazán vannak a helyzet, azaz a biztonság magaslatán. Az alapján kell vásárolni vagy szereltetni zárakat, hogy mit ajánl az a szerelő, aki nap mint nap ezzel foglalkozik. Figyelni kell továbbá a gyártási országra (kínait inkább ne!), ügyelni kell a külső cilinderes egység magas védelmi fokára, és nem utolsósorban átgondolni, hogy a rászegző zár belső hasábnyelve/nyelvei mennyire bírják a külső, pl. pajszeres/feszítővasas támadást. Nem feltétlen csupán egy márkanevet kell követni, hanem egy jól bevált terméket kell alkalmazni. Itt visszatérünk ahhoz, hogy egy tapasztalt zárszerelő szakember véleményét tanácsos kikérni.

Miért ne vásároljanak maguknak biztonsági zárat?

A legtöbb hibát azzal követik el az ügyfelek, hogy hagyják magukat rábeszélni a zárszaküzletekben arra, amit a kereskedő mond. Az egyén meg bevásárol, de mindehhez szerelő is kell. A végén kiderül, hogy a zárbetét rövid, a hevederzárat nem lehet felszerelni, mert vastag az ajtó, illetve a kilincs kiosztása teljesen más, mint a régié.

Zárszerviz keretében mi visszük a helyszínre az anyagot, nem megyünk ki egy címre kétszer-háromszor másnak a butasága miatt. Tőlünk ugyanazért az árért kapja meg a zár-termékeket, mintha a boltban venné, és nem kell utána mászkálni, méricskélni, biztos, hogy jó lesz.

Melyik zárbetétre esküszik a zárszerelő a szakmájában?

A kínai záraktól elzárkózunk, azokra nem lehet garanciát vállalni. Ehelyett kétfajta alternatívát biztosítunk a biztonságot akaró ügyfeleknek. Izraeli brand a Keyloxc és LOCXIS zárbetét, másolásvédelem, fúrás-, törés- és manipulációs védettség jellemzi őket. 3 vagy 5 kulcsos kialakításban vannak a betétek, árban megfizethetőek, műanyag-, fém-, fa- és acélajtókba kiválóan alkalmasak. Szervizautóink különféle méretekkel fel vannak töltve, minden zárcserét a helyszínen azonnal megoldunk! Az izraeli betétek a legmagasabb Mabisz besorolással rendelkeznek, így biztonsági szintjük magas, érdemes belőlük választani.

Valós biztonságot jelentő betörés elleni védekezés

A zárbetétek kicserélése is egy biztonsági alternatíva, de inkább ezeket kulcs-cserekor, zár meghibásodáskor végezzük. A nagyobb erőkifejtéssel járó betöréses kísérletek miatt pedig ún. befeszítésgátló hevederekkel, Potent rászegző másodzárakkal (egy- vagy háromirányú kivitel), vagy függőleges kitolódású Iseo zárrendszerekkel védekezünk. Ezek sem vészesek az árukat tekintve, hiszen 56-58 ezer forintért (szereléssel együtt!) olyan védelmet kap a megrendelő, ami megakadályozza, távol tartja a betörni próbáló személyt. Ezeket a termékeket a legtöbb ajtóra fel is lehet szerelni, egy- vagy kétszárnyú kivitel esetén is, akár fa-, fém- vagy műanyag ajtókra.

Óriási tapasztalatunk van ezeknek a profi záraknak a telepítésében! Helyszíni felmérést idő hiányában nem végzünk. A mai rugalmas világban, mobilinternet használata mellett, mindenki számára elérhető a virtuális világ, így tud nekünk fényképet küldeni az ajtóról belülről, kívülről, az ajtó éléből és a fal részéről, ahová záródik az ajtó. Ezenkívül egy ajtóvastagságot szoktunk még kérni, ez lehet 40, 45, 50, 60, 70, 80 mm vastagságú. 80 mm felett lévő ajtóvastagságnál nem tudunk alternatívát kínálni, ebben az esetben csakis rácsban lehet gondolkodni. A pumpás zárjainkhoz speciális kialakítású kulcsok tartoznak. Általában tokba vagy falba záródik a zárnyelv az egyirányú kiviteleknél, a háromirányúaknál pedig tokba, plafonba vagy a felső kerethez és a padlóba végez záródást a szerkezet. Ezeknek a záraknak a felszereléséhez az ajtókeretnek masszívnak kell lenni, egy szétkorhadt ajtókeretbe vagy egy vékony ajtólapra nem lehet megfelelően rögzíteni semmit. Ilyenkor ugyanis a zár csak ott véd, ahová azt felszereltük, de rúgás vagy feszítés hatására a rászegző zár körüli rész kiszakad, az ajtó kettétörik.

Kevés ráfordítással biztonságos védelem
Kevés ráfordítással biztonságos védelem