Hogyan kell a műanyag ajtóban zárat cserélni?

Attól függ, hogy zárszerkezet cseréről vagy zárbetét cseréről beszélünk. A vasalatot az ajtó élében szoktuk cserélni, ami lehet kilincsemelős- vagy kulcsvezérlésű szerkezet. Itt széles a paletta, mert az adott vasalat lehet 16, 20, 24 mm előlapú és bármilyen dorn kiosztású. A gyártók is többfélék, pl. GU, Roto, Maco, Schüring, stb. Sok esetben a régi GU vagy Roto zárak helyére már nem gyárt csereszabatos terméket a gyártó, ezért egy kis igazítással, átalakítással, kilincs cserével végezzük el a feladatot. A legtöbb műanyag ajtó esetében valamilyen másik zárgyártó szerkezetével ki tudjuk váltani a régit.

Könnyebb feladat a zárbetét vagy kulcsok kicserélése. Ehhez nem kell szétszedni az ajtót, csak a zárbetét rögzítő csavart kitekerni és a kilincs átmenő csavarjait fellazítani. Ha már zárat cserélünk, akkor nem kínait, nem Elzettet rakunk be, hanem lapon mart kivitelű, fúrás-, törés- és másolásvédelemmel ellátott zárbetétet. Évek óta az izraeli RB zárbetét családdal dolgozunk, bevált megbízható zárjaik vannak. Helyszíni zárbetét cserét tudunk ajánlani mindenkinek, korrekt áron, garanciával, Mabisz 5 minősítésű betétekkel. A zárakhoz a gyártó 5 db kulcsot csomagol, hogy mindenkinek elég legyen a lakás bezárásához.

Miként tudja a szerelő beállítani a nehezen záródó műanyag ajtót?

A műanyag ajtóban egyszerű, de jól működő zárszerkezet van, ami jól is működik, kivéve ha elállítódik vagy rosszul építik be az ajtót. A rosszul vagy nehézkesen működő ajtóknál az észlelhető, hogy pl. a kilincs felemelésekor két kézzel kell zárni az ajtót, és az ajtó becsukásakor horzsolási nyomokat látunk az ajtólapon és folyamatos súrlódást hallunk. Ezeknél az eseteknél mindenképp ajtóbeállítást kell végezni. Ilyenkor megemeljük a zsanérokat, döntünk vagy buktatunk az ajtólapon, és ha szükséges, a zárfogadó ellendarabokat visszaállítjuk a helyükre a könnyebb záródás érdekében.

Ha lehet, házilag ne barkácsoljanak, ne állítsák el az ajtózsanérokat, zárszakemberre kell ezt bízni! Sok esetben találkozunk darabokra szedett zsanérokkal, de a zár még mindig nehezen működik, így az illető nagyobb kárt csinált, mint hasznot. Ha a csavarokat rossz irányba tekeri, a menetek elnyalódnak és ilyenkor már mi sem tudunk normális beállítási hézagokat létrehozni. Az ajtót ez esetben újra kell zsanérozni, ami több tízezer forintos tétel. Nálunk a műanyag ajtó beállítása egy órát vesz igénybe, egyszeri díjszámítással. A megrendelt munka esetén kiszállási díjat Budapesten nem számolunk fel!

Kilincsfelhúzós műanyag ajtó megerősítése

A műanyag bejárati ajtók általában ajtóvasalattal vannak ellátva, amik az ajtó élében futnak végig, amik biztosítják a záródási pontok helyét az ajtófélfában. Ezek a vasalatok lehetnek sima, négygörgősek, vagy kiegészítő zárral ellátott, összetettebb működésű vasalatok. Minél erősebb, bonyolultabb egy vasalat, annál erősebben tartja az ajtót. Sajnos nem ez a jellemző a műanyag ajtók esetében, hanem a négygörgős, gyengébb változat. Ezekkel az a baj, hogy az ajtó feszegetésére úgy nyílnak ki, mintha be sem lennének zárva, mert a műanyag tok és az ajtólap el tud távolodni egymástól, pláne erősebb feszítőeszköz hatására. Ha egy műanyag ajtót feltörnek, el nem tüntethető nyomokat hagy maga után a feszítő szerszám. A legtöbb esetben egy új ajtó a megoldás.

Ha két zár van a műanyag ajtón felszerelve, a saját gyári zár, illetve egy Potent másodzár vagy egy RB záras heveder, akkor a betörő nem áll neki, mert ez egy nehezebb munka, inkább keres egy másik ajtót. A műanyag bejárati ajtókat kizárólag hevederzárral vagy olasz, stabil rászegző zárral tudjuk megerősíteni. Itt már garantáljuk a 100 százalékos védelmet a befeszítés ellen. Ahhoz, hogy ilyet telepítsünk egy ajtóra, fénykép szükséges az ajtó belső feléről (mert oda lesz a zár felszerelve), hogy lássuk mi a legjobb megoldás a védelemre.