Hogyan előzhető meg a betörés az ingatlanoknál, milyen irányba menjünk ez ügyben?

A legjobb tanács amit tudunk itt ajánlani az, hogy szakemberrel nézessék meg a meglévő bejárati ajtót, aki ad rá egy ajánlatot, mind a zárcserére, illetve a biztonság növelésére, pl. hevederzárak vagy másodzárak alkalmazásával, amivel a betörők előtt tudunk járni. Nagyon sokszor találkozunk olyan bejárati ajtókkal, amelyek amúgy nagyon jók, mert masszívak, jók bennük a vasalatok vagy szerkezetek, viszont valamilyen oknál fogva egy kínai zárbetétet szereltek be a meghajtáshoz, ami olyan szinten lecsökkenti a biztonsági szintet, amit nem is gondolnánk! Mindez csak akkor tudatosul az emberekben, miután megtörténik a betörés.

Ezeknél az eseteknél egy speciális, izraeli zárbetét kicserélésével már több mint 50 százalékos javulást lehet elérni. Ha tovább akarunk lépni, egy jó másodzár az, ami a betörést teljesen megakadályozza és 90 % -ra fel tudja vinni a biztonsági szintet. Az, hogy milyen lépéseket kell megtenni a bejárati ajtó feljavítására, mindig attól függ, hogy milyen szerkezetű, anyagú az a bizonyos ajtó, mit lehet vele kezdeni, érdemes-e rákölteni vagy inkább egy biztonságosabb bejárati ajtó megvételének az irányába kell elindulni. Nem mindenáron akarunk mi sem az ügyféltől pénzt elhozni egy zárcserére, ha azzal semmit nem változtatunk a helyzeten. Ilyenkor inkább elmondjuk, hogy ha van rá mód és lehetőség szereltessen be egy masszív bejárati ajtót, amivel 20 évig biztos, hogy nem lesz gond.

Kínai vagy műanyag bejárati ajtó a biztonságosabb az ingatlan védelmére?

A gyors válasz: az egyik 19, a másik egy híján 20. Ha nem azért vásároljuk őket, mert el akarjuk adni az ingatlant vagy kiadni, akkor a biztonság az első. Persze vannak kivételek, hiszen a műanyag ajtószerkezeteknél vannak már olyan modellek, amiket tényleg érdemes beszerelni, de az már a 400-500 ezer forintos kategória, nem pedig a 150.000 forintos barkácsáruházas modell. A kínai ajtót csak azoknak ajánljuk, akik szeretnek pénzt kidobni az ablakon, hiszen rengeteg velük a probléma, letörik a kilincs, tönkremegy a zár, beszorul a kulcs, nyikorog, recseg, ropog, pattog. Nagyon sok gond van velük. Aki hosszútávon gondolkozik a lakása védelmében, olyan megoldást és helyet keressen, ahol tényleg precíziós, prémium kategóriás bejárati ajtókkal foglalkoznak. Ennek a kivitelezésére különböző ajtógyártó cégeket kell felkeresni, de ebben mi nem tudunk segíteni, csak a helyszíni zárszerelés ügyében.

Elérhető kellő biztonság egy plusz zár felszerelésével?

Minden olyan plusz védekezési mechanizmus, amivel megerősítjük a bejárati ajtót, növeli a biztonsági fokozatot. Ezzel egyidejűleg visszatartja a betörési kísérleteket, hiszen a betörők sem buta emberek, felmérik az ajtók erősségét, a zárak kivitelezését, és ez alapján keresik célpontjaikat, áldozataikat. Az új bejárati ajtók, pláne a drágább kivitelek, már két zárral vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy több irányú reteszelés történik a biztonság érdekében. Az egyszerűbb bejárati ajtók a mai napig is egyzáras megoldásokkal vannak ellátva, ami azért nem elég, hiszen ezeket keresik fel a betörők. Nem mindenki engedheti meg magának hogy több százezer vagy akár félmillió forintot is kifizessen egy új acél bejárati ajtóért, inkább a meglévő megerősítésében gondolkozik.

Gondolkozzunk akkor együtt! Egy 80-90.000 forintos beruházással már elég komoly védelmet tudunk telepíteni annak érdekében, hogy ne lehessen könnyű módszerrel, akár feszítéssel vagy zárrongálással bejutni az ingatlanba. Ahogy emelkednek az árak, úgy megy felfele a zárszerkezet, zárbetét ára is, karöltve a másodzárak és hevederzárak áraival. 10 évvel ezelőtt még lehetett hevederzárat szereltetni 30-35.000 forintért, ami ma már a duplája, ha jó betétet szerelünk bele. Akár még 78.000 forint is lehet a költség a felszereléssel együtt. Nem minden esetben tudjuk kivitelezni a hevederzár telepítést a bejárati ajtóra, hiszen ha olyan a fal kialakítása vagy az ajtó stabilitásának a paraméterei, hogy ezt nem engedi meg, akkor inkább egy másodzárat helyezzünk fel olyan magasságba, hogy kényelmesen lehessen kintről/bentről használni, és ha feszegetés érné a bejárati ajtót a zár megtartsa azt, ne nyíljon ki és ijessze el a betörőt.