Dierre ajtózárak cseréje újabb építésű ingatlanok nyílászárójában

Az új építésű társasházak előszeretettel alkalmazzák a Dierre zárakat, ajtókat, pláne ott, ahol magasabb biztonsági megoldást kínálnak az ingatlan-eladással együtt. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogyha vesz egy új ingatlant és egy biztonsági ajtó van beszerelve az első dolog legyen a beköltözés előtt az ajtózárak cseréje vagy kódolása, attól függően, melyik Dierre típusról beszélünk!

Szokták mondani, hogy az ördög nem alszik és ez sajnos be is igazolódik, hiszen azok a kulcsok, amiket kézbe kapnak az ingatlan átadása után, olyan vándorláson mentek keresztül a szakemberek kezein át, hogy erre nem szabad alapozni! Mindenképp cseréltesse le a zárat mihamarabb! A hivatalos módja az lenne egy ajtó átadásának, hogy ún. szerelőbetéttel kerülne beépítésre, ezzel használnák a munkások, amíg le nem vonulnak, majd ezt követően történik a zárcsere vagy kódolás és így kapják meg közvetlen az építtető irodától az új kulcsokat a tulajdonosok. A tapasztalat azt bizonyítja inkább, hogy az 5 db kulcsból egy hiányzik, a másolásvédő kódkártya eltűnt vagy egy másik kódkártyát adnak át, illetve magával a bejárati ajtóval is rengeteg garanciális probléma merül fel közvetlenül már az átadás után.

Mit tegyünk ilyenkor, amíg még garanciális a bejárati ajtó?

Mivel nem egyszerre történnek az ingatlanok átadásai, ezért az építtető folyamatosan ott tartózkodik, mind iroda-szinten, mind a munkások által felvonult területen. Ezért a legelső perctől kezdve, ha olyan problémát észlelünk a bejárati ajtó napi működése kapcsán, ami különös, jelezzük egyből, mert a későbbiekben már nem lesz rá mód és lehetőség, mivel Magyarországon ismerve a szakmunkásokat, a garancia nem elérhető, mindenki kibújik a felelősségvállalás alól.

Érdemes-e lecseréltetni a fix gombot a Dierre ajtók esetén?

Valaki szereti, van, aki ellenzi, nyilván felhasználás függvénye. Aki nem szereti folyamatosan bezárni az ajtót hazaérkezés után, illetve tud figyelni arra, hogy ne maradjon belül a kulcs a távozás után, annak felesleges a csere. Tulajdonképpen azért csinálják fix gombos kivitelre ezeket az olasz Dierre bejárati ajtókat, mert folyosóra nyílik, így ha illetéktelen személy, akár poénból is elkezdené nyitogatni az ajtókat, ha kilincs lenne rajtuk, akár be is tudna osonni az előszobába, ahonnan elemelhet dolgokat. Kilincs híján ez nem megoldható, mindenki biztonságban van.

Általában azoknál az ügyfeleknél cseréljük le ezt a fix gombot kilincses verzióra vagy valamilyen forgatható kivitelre, akik már többször kizárták magukat és komoly pénzeket fizettek különböző éjjel-nappali zárszerviz szolgáltatóknak a nyitási díjért. Egy ilyen garnitúra csere általában 35.000 és 45.000 forint között van, attól függően, hogy mit kell kicserélni, illetve milyen színben van címer-garnitúra.

Mindenféleképpen gyári olasz New Powert szereltessek be vagy jó másfajta is?

Az olaszok nem véletlenül találták ki ezt a fajta mechanizmust, hogy a cilinderes zárakba olyan tekerőgombos zárbetétet szerelnek, ami biztonságos, illetve kényelmi funkció szerint is használható. Ezeknél az olasz Dierre ajtóknál mi magas szintű zárat szerelünk be, főként New Power zárbetétet vagy Dierre Neos cilindert. A Dierre New Power cseréje Budapest területén 76.000 forint, ez komplett költség, mindent tartalmaz, egy év garanciával biztosítva. A kulcsokhoz 5 darab kulcs tartozik és egy kódkártya. A kulcsokat mindig az ügyfél előtt bontjuk ki.

A másik típus szintén olasz, egy kicsit gyengébb verzió, kevesebb biztonsági szinttel ellátva, de ebből is sokat szerelünk be. Itt a komplett költség 52.000 forint. Ennek a zárnak a dobozába is 5 db kulcs van, illetve a kódkártya, és ezt is gyári csomagolásból bontjuk ki. Ezek a zárbetétek tulajdonképpen a Dierre szerkezethez vannak hangolva, nincs üresjárat, kívülről kulcsos kivitelek, és mindkét esetben a kényelmi funkció érdekében a tekerőgombot átszereljük a régi zárbetétről. Itt még meg kell említenünk a kényelmi funkció használata mellett a vészfunkciós megoldást is, hiszen ha valaki netán a lakásba rosszul van, nem kell szétfúrni a zárat, nem kell befeszíteni és szétroncsolni az ajtót, hiszen egy másik kulccsal ki lehet nyitni. A kuplung, ami az zárban van, úgy tud kapcsolódni, hogy el tudja forgatni a zárbetétet. Ezért kerül ennyibe, illetve a biztonsági szint is meghatározza a többi európai gyártóval szemben lévő árat.

Tollas kulcsos Dierre ajtót érdemes átalakítani rövidebb kulcsos, cilinderes verzióra?

Ha csak a biztonsági dolgok miatt akarjuk az átalakítást, akkor felesleges, hiszen a lamellás szerkezetű tollas kulcsok ugyanolyan biztonságot nyújtanak, mint a cilinderes verzió. Ha viszont kényelmi funkció van a háttérben, akkor megértjük, hiszen a mindennapokban hordozni a kb. 12 centiméteres kulcsot, valljuk be, kényelmetlen. Nem tudjuk hova tenni, szúrja a zsebben a lábunkat, szétszakítja a táskának a belsejét, dobáljuk össze-vissza, így könnyen sérül a kulcs fogazata, ami zár meghibásodáshoz vezethet, hiszen a nem pontos bástya rosszul emeli a lamellákat. A cilinderes zárszerkezettel ellátott mechanizmus tulajdonképpen halkabb működésű, illetve a kulcs hossza is csak maximum 5 cm, tehát kényelmi szempontból előrébb vagyunk. Viszont az átalakítási műveletnek a szerelési ideje közel 3-4 óra, illetve mindent cserélni kell, ezért az anyagi oldalát tekintve nem mindenki tud rábólintani. Zárbetét függvényében, az átalakítás ára 150.000-170.000 forint között van mindennel együtt. Gondolják végig, ha szükséges, segítünk, mindenünk van hozzá raktáron!

Mi történik akkor, ha magam után behúzom a bejárati ajtót, a kulcsot meg benn hagytam?

Az újabb típusú bejárati ajtókat úgy szerelvényezék fel, hogy kívülre egy olyan fix egységet, azaz gombot szerelnek, ami megakadályozza a visszajutást kulcs nélkül. Belül természetesen kilincs van, de ha elfeledkezünk arról, hogy magunkkal vigyük a kulcsot és behúzzuk magunk után az ajtót, kizárjuk magunkat az ingatlanból. Pánikra semmi ok, van megoldás, mégpedig mi. Nyilván ennek van egy szervizköltsége, ami általában 25.000-35.000 forint között van, viszont 100 százalékos sérülésmentes nyitást tudunk garantálni! Mi nem feszegetjük az ajtót, nem próbálkozunk erőszakos módszerekkel! Speciális szerszámmal percek alatt kinyitjuk önnek. Sajnos nagyon csúnya megoldásokat láttunk már, a házilag történő próbálkozásoktól kezdve a gondnok/közös képviselők kísérletezgetéseikig. Egy ilyen biztonsági ajtó közel 400.000 forintba kerül, így ha megsérül akár a borítás rajta, akár a fémtok lehet 200.000 forint is a kár, amit saját magunknak okoztunk a spórolás miatt. Gondolkozzanak, mielőtt bármit tennének, válasszák a sérülésmentes ajtónyitás szolgáltatásunkat Budapest területén, szakszerűen, egy órán belül!