Becsapódott ajtónyitás, trükkök, praktikák, zárszerviz

Az átkozott gombos ajtók hibája, amikor rohanunk valahová és megfeledkezünk a kulcsról, az ajtó bevágódik mögöttünk. Mivel a gomb fix, nem fordítható, így ki is zártuk magunkat a saját otthonunkból. A legjobb, amit ilyenkor tenni lehet, hogy keresni kell egy zárszerviz céget a neten, aki segít. Nyilván díjszabás ellenében. Akinek szerencséje van, akár egy órán belül ki is érkezhet a szerelő, aki speciális szerszámokkal, eszközökkel, jól bevált módszerekkel, sérülésmentesen kinyitja az ajtót. Ezt ilyenkor már nem szabad feszegetni, nem szabad rongálni a pánik miatt, s főként nem szabad a gondnokhoz fordulni, mert csak kár okoz, a szakszerű ajtónyitáshoz nem ért!

Budapest területén a becsapódott ajtókat 20.000 Ft-ért nyitjuk ki, viszont ha nekiállnak rongálni, feszegetni, az ajtón a nyomok maradandók lesznek, és sokkal nagyobb, akár több tízezer forintos kárt is okozhatnak, akár a felületen, akár a zárszerkezetben.

Hogyan lehet védekezni a kizáródás ellen?

A legjobb tanács, hogy mindig legyen kézben egy kulcs, vagy tegyenek le tartalék kulcsot rokonnál, barátnál, ismerősnél, szomszédnál. Lehet alkalmazni vészfunkciós betéteket is, így ha belül benne marad a kulcs a zárban, kívülről ki lehessen nyitni. Mint mindennek, a gombos kilincsnek is van előnye és hátránya, így figyelni kell mindenkinek, aki ilyennel rendelkezik. Zárszerviz szolgáltatásunk Budapest minden kerületében fix áron vállalja a becsapódott ajtók szakszerű, sérülésmentes kinyitását.

Hol találkozhatunk gombos ajtókkal?

Nagyon sok HiSec ajtóra van kilincs helyett gomb telepítve, de rengeteg régi panelajtóra is szereltek fel az ügyfél kérésére gombos veretet a zárszerviz cégek.

Szinte minden magyar ajtógyártó egyedi kérésre úgy alakítja ki az ajtó külső részét, hogy vagy nem tesz semmit a minimál dizájn miatt, vagy egy gombot, vagy fogantyút helyez fel. Így kívülről csakis kulccsal lehet kinyitni az ajtót a kilincs lenyomása helyett.

Olaszországban is előszeretettel gyártják a Dierre, Mottura, Cisa zárral ellátott ajtókat. Ezekből jutott hazánkba is, többezres nagyságrendben. Szintén gombosak. Záráskor be kell húzni, ezután kell elfordítani a kulcsot a zárszerkezetben vagy zárbetétben. Szinte minden héten van Budapest különböző kerületeiben legalább10 becsapódott ajtónyitásunk, mely lehet véletlen, vagy a kapkodás, figyelmetlenség következménye. A gombos bezáródott ajtók esetén, pláne ha drága, egyedi borítású ajtóról van szó, el kell felejteni a házi barkácsolást és a YouTube videókat, sokkal többe kerül az ajtó helyreállítása, mint egy gyorsszerviz professzionális szolgáltatásának a munkadíja.

Miért szerelnek kívülre fix gombot az ajtóra?

Külföldről vettük át ezt a szokást, mert ott egyáltalán nem szokták zárni, csak behúzzák maguk mögött és ennyi. Az európai országokban kevesebb a betörés, ezért nem használják a kulcsot csak arra, hogy azt a fél fordulatot forgassák, ami a zárnyelvet visszahúzza. Nem véletlenül vannak ott 30 éves ajtózárak, amelyek olyanok, mintha újak lennének, elvégre alig vannak használva.

A gombos kilincs alkalmazása kényelmes, mert amint belépünk a lakásba, nem kell a továbbiakban a kulcsokkal bajlódni, hanem elég becsukni (ha teli a kéz, lábbal belökni) és kész is. A zár csapdanyelve tartja az ajtólapot, így kívülről a fix gomb miatt senki nem tud bejönni. Hazánkban azért éjjelre ne hagyják így az ajtót, a kulcsot fordítsák el legalább kettőre! Mi azért messze vagyunk a nyugati biztonságtól.