A többpontos biztonsági acélajtók tulajdonságai

Mai írásunkat abból a célból készítettük, hogy betekintést mutassunk olvasóinknak a biztonsági acélajtók világába. Sajnos Magyarországon nagyon jó a többpontos kínai- és műanyag ajtók marketingje, így nagyon sokan abba a tévhitbe esnek bele, hogy acél ajtójuk van, holott sem a műanyag ajtók, sem a kínai bejárati ajtók nem tartoznak a valódi biztonságot jelentő acélajtó kategóriába.

Mit takar az acél bejárati ajtó kifejezés?

Az acél az ajtó anyagára utal, azaz az ajtó belső szerkezete, illetve az ajtókeret és ajtótok is acélból készül. Itt már eleve megdől az a feltételezés, hogy a műanyag ajtók acélajtók lennének, hiszen itt mind az ajtólap, mind a tok és a keret is PVC-ből készül.

Meg kell továbbá említenünk a kínai ajtót is, nagyon sokan acél, illetve páncélajtónak minősítik őket, holott mi sem áll távolabb az igazságtól. A páncélajtók inkább Izraelben jellemzők (golyóálló pl.), illetve banki széfajtók esetében alkalmaznak páncélt, továbbá politikusaink autóinak a bevonásánál. Lakossági használatban Magyarországon a páncélajtók száma rettenetesen elenyésző.

Acél bejárati ajtóról lehet szó lakossági használatban, de nem a kínai ajtók esetében, ami nagyon vékony, tized-milliméternyi fémlemezből készül. A fém ebben az esetben valamilyen könnyű ötvözetet jelent, de semmiféleképpen nem acélt, hiszen az acéllapok vastagok és anyagának köszönhetően, merev, masszív, erős. A kínai ajtó viszont annyira vékony fémből készül (leginkább fém- vagy lemezajtónak nevezhető), hogy egy hevederzár felszerelésekor a rögzítő csavarok meghúzásánál a fém benyomódik, behorpad, ami az acél esetében ki van zárva.

Mit jelent a több pontos záródás?

Manapság mindenkinek többpontos biztonsági ajtója van, ami a szó szoros értelmében helytálló is. Több pontos záródású pl. kilincsemeléssel vagy kulcsműködtetéssel záródó műanyag ajtó, hiszen a kilincs felemelésével vagy a kulcs elfordításával az ajtó zárszerkezete több ponton reteszel. A leggyakoribb műanyag ajtóvasalatok 4 db görgőt csúsztatnak fel- és lefele, illetve a szerkezet előrefele is kitol egy záródó nyelvet, így könnyen megnevezhető az ötpontos záródás.

A kínai ajtók is több pontos záródással rendelkeznek. A vastagabb ajtók két különálló zárszerkezettel vannak ellátva, melyek előrefele záródnak, de van bennük egy felfelé és lefelé menő (záródó) rudazat is, így itt is helytálló a többpontos záródás. Még az egyzáras kínai ajtók között is van olyan, amely szintén működtet fel- és lefele záródó rudakat.

Mit tud az acélajtó többpontos záródása?

Az magyar ajtógyártók által gyártott egyedi megrendelésű acélajtók, valamint az Olaszországból importált acél biztonsági bejárati ajtók (egyes trendi lakóparkokban is ezek vannak) úgynevezett trezorzárral működnek. A trezorzár márkája többfajta lehet. Ami közös mindegyikben, hogy egy központi trezorzár működteti az ajtót és biztosítja a többpontos záródást.

Az olasz trezorzárak felfelé és lefelé tolnak ki rudazatokat, továbbá előrefele is záródik, a legtöbb esetben, 3-4 db tüskével és egy csapdanyelvvel. Ez egy komplex, speciális olasz zárszerkezet, aminek a súlya kb. 3 kg. Elég nagy, robosztus, így semmiféleképpen nem keverendő össze zárcsere esetén az egyszerű zárbetéttel. Ezt a szerkezetet nem zárbetét működteti, hanem fix- vagy kódolható lamellás központi biztonsági trezorzár. Lenti képeken tud erről tájékozódni.

Reméljük mai írásunk segített mindenkinek a saját biztonsági ajtójának a beazonosításában, így nem lesznek félreértések az acél-, fém- és műanyag ajtók kapcsán.

Zárszerviz vállalkozásunk vállal biztonsági trezorzár cserét, akár aznapi szereléssel, meghibásodás, kulcs elvesztés vagy költözés miatt! Szerelőink nagy tapasztalattal rendelkeznek e téren, forduljon hozzánk bizalommal!

A többpontos biztonsági acélajtók tulajdonságai