Hogyan tegyük biztonságosabbá lakásunkat, otthonunkat

Mielőtt bármit is csinálunk, vagy bármilyen zárcserét végeztetünk, érdemes körültekintően felmérni a bejárati ajtó paramétereit, illetve hogy milyen környéken lakunk, zárható-e a lépcsőház, van-e kamera vagy megfigyelő rendszer, forgalmas környéken lakunk-e, illetve hogy az ajtón kívül van-e még más támadható felület. A betörők nagyon sok esetben előre megtervezik/kifigyelik a házban lakó emberek szokásait, pl. mikor mennek el, mikor mennek haza, és ez alapján választják ki a célpontjukat a betöréshez.

A betörés ellen való felkészülés soha nem probléma, sőt, inkább egy jó dolog. Hiszen nemcsak a családi kasszát óvjuk meg, hanem személyes értékeinket is, továbbá a saját és a család lelki békéjét is.

A bejárati ajtó a lakás első védelmi vonala. Védekezhetünk másodzárral, hevederzárral vagy egy profi, feltörhetetlen izraeli zárbetéttel.

Mire figyeljünk egy bejárati ajtó kiválasztásánál?

Ha már nagyon régi, ócska, elavult, elöregedett a bejárati ajtónk, akkor több szempontot figyelembe véve kell venni az új ajtó kiválasztásánál. A nagy kínálat, a szokásos akciós reklámfogások, a többpontos záródás, a világító – meg okos-kilincs teljesen elbizonytalanítja a vásárlót. A legfontosabb szempont a biztonság, ebből ne engedjünk! Ezt követi az esztétika, a kinézet, a szín, a kivitel, a hő- és hangszigetelés, ki, mit engedhet meg magának.

A bejárati ajtók tömkelege árasztja el az internetet, százezer forinttól hatszázezer forintig bezárólag. Mi mindenkinek az arany középutat javasoljuk.

Miért jó a pótkulcs, hova ne tegyük?

A bejárati ajtó pótkulcsa sokszor lehet hasznos dolog, pl. ha kizárjuk magunkat, ha elhagyjuk a kulcsot, vagy ha eltörött, de mielőtt bárkinek is adunk ebből, gondoljuk végig, hogy a lakásunkat nyitó kulcsot adjuk oda! Csakis megbízható és könnyen elérhető ismerősnél szabad kulcsot elhelyezni, vagy családtagnál, páncélszekrénybe helyezve, stb. Semmilyen esetben ne tegyünk a lábtörlő alá, cserépbe, könyvek közé, mert ezeket a betörők végigellenőrzik a bejutás előtt. A saját kulccsal való betörés esetén a biztosító nem fizet, mivel nincsen rongálási eljárás.

Milyen a biztonságos otthon?

Egyre divatosabb és elterjedtebb az okoszárral felszerelt lakásajtó, így a lakáskulcsot kiváltja a mobil. Kérdés, hogy 2021-ben megbízható-e ez az eszköz, bármelyikről legyen is szó. Okoszárak esetén a kínait nem javasoljuk, izraeli, olasz vagy német gyártásút inkább, bár itt még van hova fejlődni.

Ha full biztonságra törekszünk, akkor az összes bejárati nyílást, beleértve a bejárati ajtót, erkély- vagy teraszajtót, szoba és wc ablakokat meg kell védeni, le kell fóliázni, be kell rácsozni, riasztó- és kamerarendszert kell telepíteni, be- és kifeszítésgátlókat telepíteni, Potent hevederzárakat szerelni és a legbiztonságosabb izraeli zárbetéteket kell alkalmazni. Ez anyagilag mindenki számára megterhelő, és gondolhatják azt is mások, hogy nem vagyunk teljesen normálisak, ha ezt tesszük, de ezek mellett biztos, hogy senki nem jön be a lakásunkba, semmilyen eszközzel.