A biztonsági ajtózárakról, avagy az utólagos zár beszerelés

A mai napig sok megkeresést kapunk ajtózárak cseréjével kapcsolatban. Sokan azért hívnak minket, mert olvastak valahol egy biztonsági zárról, ami szerintük jó lenne nekik, és azt szeretnék, ha a meglévő bejárati ajtó ezzel a zárral működne.

Nos, ez két szempont miatt sem így működik.

Az első szempont az, hogy egy meglévő ajtóba, ami a legtöbb esetben műanyag vagy egyszerű fa ajtó, szeretnének belerakatni, mondjuk egy trezorzár szerkezetet. Ez nem megoldható. A meglévő ajtóban a már benne lévő zárszerkezetnek van kialakítva hely, ezt megbontani mi nem akarjuk. Teljesen szét kellene az ajtót szedni és annak a belsejét átalakítani. Ilyen munkát senki nem vállal. Egyfelől az ügyfél nem fizetné meg azt a pénzt, amit ezért a munkáért elkérnének, másrészt ezért az összegért már egy komplett ajtót lehet venni, illetve úgy meg lehet erősíteni a már meglévőt, hogy oda biztosan nem fognak betörni.

A második szempont pedig, amit annyira szeretünk, amikor a szakmához totál tudatlan, laikus emberek látnak vagy olvasnak valamit a neten, amiről ők úgy gondolják, hogy az jó. Ezt sem igazán értjük. Egy hozzá nem értő, hogyan tudja szakmai szemmel átlátni, hogy az tényleg jó-e, megoldható-e, vagy csak reklámot látott, és a fele nem igaz. Azt is nagyon szeretjük, amikor felhívnak minket biztonsági zárszerelés ügyben, de ők tudják, hogy hogyan kell megcsinálni, meg, hogy mi a baj. Hajrá! Akkor neki lehet látni, és nem kell telefonálgatni!

Visszatérve a meglévő ajtóhoz. Egy már meglévő ajtót a következőképpen lehet megtuningolni, azaz biztonságosabbá tenni.

  • A zárszerkezetet működtető zárbetétet prémium kategóriásra kell cserélni, ilyen pl. az RB zárbetét. Egy ilyen zárbetéttel megelőzhetők a zártöréssel, magkihúzással, illetve finomnyitással történő behatolások, ajtónyitások, mert a felsőkategóriás zárbetétek ezek ellen védve vannak.
  • Kicseréljük az ajtóban lévő zárszerkezetet egy biztonságosabbra. Itt elsősorban a műanyag- és fa ajtók vasalataira gondolunk. Ha csak sima görgőket tol fel-le a szerkezet, akkor ki lehet cserélni olyanra, amely kampókat tol ki, amelyek a befeszítéskor is erősebben tartanak, nem fordulnak ki olyan egyszerűen a helyükről, mint a görgők.
  • Befeszítés ellen fel lehet szerelni biztonsági másodzárakat is az ajtóra. Azonban ezek rászegző zárak, ami azt jelenti, hogy az ajtólapra belülről vannak rárögzítve, nem pedig bele vannak építve. Ilyen lehet az olasz Potent pumpás másodzár, vagy a BARLOCK hevederzár.

Ezek cseréje után az ajtó igazi védelmet fog jelenteni, a zárjait nem lehet nyitni a leggyakoribb betörési módszerekkel, a befeszítést meg meggátolják a biztonsági másodzárak.

Meglévő ajtók esetében más mód nincs. Lehet eléjük rácsot szereltetni, de itt már magasabb árkategóriával kell számolni, mert a rács, csak a megfelelő zárszerkezettel nyújt védelmet. Illetve lehet új ajtót is gyártatni, de akkor már egyből érdemes a biztonsági acélajtót választani, ahol nem kell zárcserét vagy befeszítés elleni extra védelmet kialakítani, hiszen az ajtó ezt önmagában tudja.